Streik i hotellbransjen

Det blir streik i hotell- og restaurantbransjen etter at partene ikke kom til enighet. Det betyr at det blir streik fra klokka 08.00 søndag morgen.

Børge Ånesen, leder i Fellesforbundet, Hotell, Restaurant og Reiseliv gjør seg klar til streik fra søndag morgen.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Det ble klart klokka 12.00 lørdag formiddag, etter at meklingen på overtid ikke nådde frem.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv deltok i den tvungne meklingen hos Riksmekleren. Opprinnelig var fristen for meklingen satt til midnatt, men partene valgte å fortsette på overtid. Klokka 12.00 kunne NTB melde at meklingen var over.

69 bedrifter i Sør-Trøndelag

Bedriftene det er snakk om er i hovedsak hoteller, restauranter og kantiner. 69 av bedriftene ligger i Sør-Trøndelag, deriblant hotellene Royal Garden, Scandic Lerkendal, Scandic Nidelven og Hotel Brattøra.

I følge NTB skal 3351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold nå ut i streik. Også 99 medlemmer ved sju bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland som har direkteavtale med Fellesforbundet tas nå ut i streik.

623 medlemmer i Sør-Trøndelag

Fellesforbundet i Sør-Trøndelag opplyser at 623 av deres medlemmer nå er tatt ut i streik.

- Jeg beklager at NHO Reiseliv ikke ønsket å bli enige om ny avtale. Samtidig håper vi på forståelse fra publikum og andre tredjeparter som nå indirekte blir rammet av at arbeidsgiverne i reiselivsbransjen ikke ønsket å gjøre noe med de ubekvemme tilleggene, gi oss muligheten til å forhandle lokalt om lønn og ei heller løfte en lavtlønnet bransje som kunne sørget for at vi fikk en lønn man kunne leve av, sier leder Børge Ånesen i Fellesforbundet avd. 250 Hotell, Restaurant- og Reiseliv i Sør-Trøndelag.

Mobiliserer og varsler

Ånesen sier til adressa.no at de nå skal bruke lørdagen til å mobilisere og varsle sine medlemmer. Fra klokka 08.00 søndag er streiken et faktum. Ånesen tror dette vil bety at de fleste hotellene i byen vil bli nødt til å stenge.

- Jeg regner med at de aller fleste hotellene vil få problemer med å holde åpent. Våre medlemmer er både de som jobber i resepsjonen, med renhold, kokker og servitører. Skal hotellene holdes åpne så må nok eierne ha svært mange familiemedlemmer som de kan sette i jobb. Det tror jeg ikke er mulig å gjennomføre, sier Børge Ånesen.

Streiken rammer de aller fleste hotellene i Trondheim. Britannia Hotell og Chesterfield er ikke rammet.

- Det samme gjelder de to P-hotellene i Trondheim, som ikke er med på denne avtalen som denne konflikten omfatter, sier Ånesen.

Håper på løsning

Rune Nordstokke, direktør ved Radisson Blu Royal Garden i Trondheim håper partene kan finne frem til en løsning innen streiken er et faktum søndag morgen. Men skjer ikke det, blir hotellet stengt.

- Vi håper at dette skal la seg løse i løpet av lørdag. Vi kommer til å sjekke ut våre kunder som normalt søndag. Klokka 08.00 må vi vurdere situasjonen på nytt, og vil ikke ta imot nye gjester dersom det viser seg at streiken blir et faktum, sier Nordstokke.

- Vi har også et søsterhotell på Værnes som ikke er rammet av streiken, så vi vil jobbe med å løse dette som best vi kan. Jeg vil gjerne også gjøre kundene oppmerksomme på at vi er klar til å gjenoppta normal drift veldig kort etter at denne streiken er over, sier Nordstokke.


Dette er bedriftene som blir rammet i Sør-Trøndelag:Du kan sortere tabellen på sted, antall ansatte som går ut i streik, eller bedriftene alfabetisk ved å klikke på overskriftene på de ulike kolonnene.
På forsiden nå