Frosta kommue har to intensjonsavtaler om sammenslåing. Nå har de èn igjen, men også en ordfører som helst vil stå alene.

Dersom det ikke ordner seg med sammenslåing for Frosta, kan det koste kommunens 2624 innbyggere dyrt.

Fortsetter Frosta som i dag, vil kommunen få trappet ned sine statlige overføriinger med nesten fire millioner kroner fra og med neste år.

Etter en overgangsordning vil full effekt kunne oppstå etter fem år.

Det viser tallene for de nye overføringene mellom staten og kommunene som Adresseavisen har fått tilgang til.

Trondheim og de andre storbyene i Norge er vinnerne. Trondheim får 41,66 millioner kroner fra neste år.

Tar fra de små...

I det nye inntektssystemet fra Sanner & co (Høyre, Frp og Venstre), vil Frosta og andre småkommuner bli trukket millioner av kroner om de fortsetter som før.

Verktøyene regjeringen og støttepartiet Venstre bruker er to statlige tilskudd:

Det ene heter basistilskuddet og er på 13,5 millioner kroner, og som går til alle kommuner uavhengig av størrelse. Det andre er det som kalles småkommunetilskuddet.

Begge disse tilskuddene er endret slik at det blir litt mindre lønnsomt å forbli en liten kommune.

... nær byene

Dette slår særlig hardt for små kommuner som geografisk ligger forholdsvis nært et regionsenter.

Eller som det heter i regjeringens forklaring på endringen i basistilskuddet:

«Forslaget innebærer at kommuner i tettbygde strøk som velger å være små, ikke lenger kan sende en regning for ekstrakostnader til administrasjon til innbyggere i resten av landet

Litt pisk

Endringene har vært varslet av regjeringen lenge, men så langt sliter Sanner & co med kommunereformen.

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad (Frp), er krystallklar på at det er tid for «realitetsorientering»:

- Kommuner som har få innbyggere og har reelle distriktsutfordringer vil fremdeles få småkommunetilskudd. Kommuner i tettbygde områder vil få et lavere basistilskudd, som i hovedsak dekker utgifter til administrasjon. Vi mener det er feil at kommuner i tettbygde strøk kan sende regningen for ekstra administrasjon til resten av landet.

Venstre tok brodden

Som en kan se kommunekartet vårt, er ikke tapene på å bli stående alene voldsomme for de aller fleste kommunene.

I det opprinnelige opplegget som kommunalminister Jan Tore Sanner la fram, var det lagt opp til at det skulle svi mye mer på pengepungen i kommunene.

Men, som forliket med Venstre rett før helgen viste, prisen for å sikre flertall på Stortinget ble at mange av de mest dramatiske konsekvensene for de minste kommunene ble tatt bort.

37 av 59 kommuner i Midt-Norge vil likevel få mindre å rutte med om de stevner frem.

Gjennomsnittskommunen i Midt-Norge ser ut til å tape i underkant av en million kroner årlig i gjennomsnitt, dersom man holder Trondheim utenfor beregningen.

På den andre siden går de da glipp av betydelige ekstramidler.

- Kommuner som vedtar å slå seg sammen med andre innen fristen 1.juli i år, vil beholde fullt basistilskudd også frem til sammenslåing iverksettes. Når sammenslåing iverksettes vil de få inndelingstilskudd som kompenserer for netto nedgang i basistilskudd og regionalpolitiske tilskudd i 15 år og deretter nedtrapping i 5 år.  I tillegg får de reformstøtte og engangsstøtte, påpeker Njåstad.