Staten vil ikke dekke Breiviks advokatutgifter

Staten avviser Anders Behring Breiviks søknad om å få dekket advokatutgiftene i forbindelse med søksmålet mot Justisdepartementet, skriver Aftenposten.

Anders Behring Breivik snakker med sin advokat Øystein Storrvik under rettssaken i Skien fengsel.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Før Breiviks sak mot staten kom opp for Oslo tingrett i mars, søkte Breiviks advokat Øystein Storrvik om fri rettshjelp for sin klient. Den søknaden er nå avslått, skriver avisen.

– Vi har gitt utfyllende begrunnelse for hvorfor vi mener staten skal dekke bistanden. Men jeg er egentlig ikke overrasket over resultatet, gitt hvilken sak dette gjelder, sier Storrvik.

I sin begrunnelse viser staten til en paragraf i rettshjelpsloven der det står at staten kan nekte å dekke advokat «dersom det er urimelig at det offentlige betaler for bistanden».

Da Oslo tingrett dømte staten for brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen for Breiviks fengslingsforhold, ble staten også dømt til å dekke Breiviks sakskostnader på 331.000 kroner. Regjeringsadvokaten har imidlertid varslet at staten vil anke dommen. 

På forsiden nå