Fire millioner til Tråante-jubileet

Hundreårsjubileet av samefolkets første landsmøte i Trondheim får statsstøtte på fire millioner.

Ikke helt fornøyd: Prosjektleder Ida Marie Bransfjell skulle gjerne hatt mer å rutte med til Tråante-jubileet. 

Saken oppdateres.

Trondheim er den største byen i sørsamisk område, men bybildet er ikke spesielt preget av samisk kultur. Det er i ferd med å endre seg, og kan man det ikke fra før, er det best å lære seg navnet Tråante først som sist.

Det er nemlig det sørsamiske navnet på Trondheim. Men ikke bare det. Tråante 2017 er betegnelsen på feiringen av 100 års-jubileet for samefolkets aller første landsmøte – som foregikk nettopp i Trondheim og Tråante i februar i 1917.

Storstilt markering

Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Sametinget har for lengst gått sammen om å stelle i stand en storstilt markering av dette den 6. februar 2017.

Gjennom revidert nasjonalbudsjett har regjeringen nå bestemt seg for å bidra med fire millioner kroner til dette.

- Ikke helt fornøyd

- Fint, men vi er ikke helt fornøyd med beløpet, sier prosjektleder for Tråante 2017, Ida Marie Bransfjell.

- Opprinnelig søkte vi om 15 millioner. Dette er et nasjonalt jubileum som skal markeres gjennom hele 2017 og flere steder, og avspeile kultur, historie og språk i fire ulike land. Da er ikke fire millioner så mye, sier Bransfjell.

- Men storflott feiring skal det bli likevel. Fire millioner er en start, og vi må bare se framover og prioritere hvor vi skal sette inn innsatsen, sier hun og minner om at Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune blir vertskapet for blant annet de offisielle representantene fra både Norge, Sverige, Finland og Russland.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe på Stortinget er heller ikke fornøyd, ettersom én av de firemillionene til Tråante tas fra Samisk Høgskole. 

LES OGSÅ: Forsker på sørsamisk identitet

Pioner-skulptur og barnehage

6. februar er også samenes nasjonaldag, i alle de fire landene, og ble feiret første gang i 1993. Datoen ble valgt på grunn av det historiske møtet i Trondheim i 1917, nærmere bestemt i Metodistkirken, hvor over hundre samer, nordmenn og myndigheter diskuterte samenes rettigheter.

Aktivisten Elsa Laula Renberg som tok initiativet til møtet, er det nå bestemt at det skal reises en statue av i Mosjøen, hvor hun ble begravd.

Nylig ble det kjent at det sannsynligvis kommer et samisk kommunalt barnehagetilbud i Trondheim fra høsten 2017. I en undersøkelse svarte 65 familier at de er interessert i et samisk barnehagetilbud og 19 at de vil benytte et slikt barnehagetilbud.

100 år siden:  Landsmøtemedaljen fra 1917. Over hundre deltok på det historiske møtet i Trondheim. 

100 år siden: Landsmøtemedaljen fra 1917. Over hundre deltok på det historiske møtet i Trondheim. 

På forsiden nå