Skytefelt fullt av blindgjengere blir nasjonalpark

Når Forsvaret gir fra seg Hjerkinn skytefelt så området kan bli nasjonalpark, kan tusenvis av potensielt livsfarlige blindgjengere følge med «på kjøpet».

Flere tusen soldater var med på ryddingen av det gamle skytefeltet på Hjerkinn.  Foto: Conrad Rye-Holmbo

Saken oppdateres.

Om fire år skal skytefeltet overleveres til kommunene Dovre og Lesja og bli en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Forsvaret har beregnet at det lå igjen 53.500 blindgjengere – udentonert ammunisjon – da feltet ble lukket for 15 år siden. Flere tusen av disse beskrives som meget farlige, skriver Dagbladet.

LES OGSÅ: Ryddet høyfjellet for eksplosiver (For abonnenter)

Etter planen skal feltet avleveres i trygg forstand, og etter overtakelsen opphører Forsvarets ansvar. Forfatter Egil Ulateig bor i Lesja kommune og er ikke overbevist.

– I dag ligger trolig flere tusen blindgjengere gjemt under overflaten i dovrefjellsnaturen. Forsvaret rydder bare på overflaten. Men de fleste farlige elementene ligger nede i bakken, de fleste trolig fra 20 til 80 centimeter dypt, hvis vi skal dømme etter tester med høyteknologisk utstyr.

LES OGSÅ: Ryddingen i gang igjen på Hjerkinn

Han synes det er en «nesten grotesk idé» at det gamle skytefeltet skal bli nasjonalpark og har stilt spørsmål ved om kommunene forstår ansvaret sitt.

– De skyver ansvaret over på Direktoratet for sikkerhet og beredskap, som skal sette sitt stempel på at området er trygt. Etter mitt skjønn kan ikke det skje, om ikke ryddingen endres radikalt, sier Ulateig.

På forsiden nå