Oslo: Forsvaret får i år over 49 milliarder kroner. I en oversikt Aftenposten publiserer, kommer det fram at kun 15,2 milliarder av disse pengene er igjen til dem som skal rykke ut om noe skulle skje, etter at andre «poster» er trukket fra.

– Enhver stridende avdeling trenger et støtteapparat med administrasjon, vedlikehold og produksjon av kompleks kompetanse. Men spør du om det bør settes et kritisk søkelys på de andre delene av Forsvaret, så er svaret ja, sier nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund.

Han sier at de selv har rettet søkelys mot enheter som Forsvarsbygg, Forsvarets forskningsinstitutt, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarsdepartementet.

– Vi opplever ikke at disse har et tilstrekkelig kritisk blikk på egen virksomhet. Mens Forsvarsstaben har krympet, har departementet økt betydelig målt i antall ansatte, sier Bongo.

Medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Christian Tybring-Gjedde (Frp), sier Norge har satset på et høyteknologisk forsvar.

– Å kjøpe inn nytt materiell vil i fremtiden ta en stadig større andel av budsjettet fordi prisene her stiger mye raskere enn i resten av samfunnet, sier han.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke hatt anledning til å kommentere saken overfor Aftenposten.