Mer bråk i MDG:

Slår alarm om lederkultur i Miljøpartiet De Grønne

Sentralstyremedlem Hilde Lengali i Miljøpartiet De Grønne slår alarm om lederkulturen i partiet. I en kronikk på ytring.no maner hun til opprydding i egne rekker.

Kritikk: Hilde Lengali, sentralstyremedlem i MDG, retter hard kritikk mot lederkulturen i partiet, og maner til opprydding i egne rekker.   Foto: Scanpix

Saken oppdateres.

- Partiets prinsipper om et medmenneskelig samfunn, med mangfold og solidaritet, har blitt motarbeidet internt, skriver hun i kronikken som ble publisert onsdag kveld.

Lengali har blant annet vært sentralstyremedlem i MDG, partisekretær, landsstyremedlem, leder i prinsipprogramkomiteen og leder i partiets kvinnenettverk.

Tema for landsstyret

Til helga er det landsstyremøte i partiet, og nasjonal talsperson for MDG - Une Aina Bastholm, uttalte til NRK onsdag kveld at forholdene rundt partikulturen skal behandles der.

- Kronikken har rett i mye. Vi trenger en diskusjon om vår egen kultur. Vi har vokst mye de siste årene, og har utfordringer som andre politiske partier hadde for mange år siden. Jeg kaller dette voksesmerter som vi skal diskutere nå, sa Bastholm til NRK.

LES OGSÅ: - Miljøpartiet har vært rammet av personlige konflikter

Kritikere motarbeides

I kronikken skriver Lengali blant annet at det har vært personer i MDG som har stilt kritiske spørsmål og varslet om feil i flere viktige saker.

- Disse har nærmest rutinemessig blitt avfeid, mistenkeliggjort eller anklaget for å ville ødelegge for partiet. Mange av dem som har kritisert er nå ute av partiet, eller er degradert til mindre viktige roller. Noen har sluttet å kritisere for å beholde sin posisjon, skriver hun i kronikken.

Hilde Lengali mener det er farlig for en organisasjon når kritikk avvises, eller at de som kritiserer mistenkeliggjøres. Hun skriver at dette er uforenlig med å være et politisk parti som har medmenneskelighet som prinsipp. Lengali mener problemene internt i MDG handler om partikultur og retter kritikken mot den øverste ledelsen i partiet.

- De må gå foran når partikultur skapes. I politikken kan det være tøft. Men kynisme og posisjonering behøver ikke å være regelen. Det er mulig å bygge en organisasjon som etterlever de verdiene som er kjernen i grønn politikk: Medmenneskelighet, solidatitet og demokrati, skriver Lengali i sin kronikk.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Trøbbel i paradiset

Ansetter venner

Kritikken som reises i kronikken nevner ingen navn, og er lite konkret på enkelthendelser. Men Lengali hevder at partiledelsen i MDG ansetter eller innsetter venner, eller andre man har tette bånd til.

- Det bygger allianser i deler av organisasjonen og skaper et innenfor og et utenfor, og det kan utvikle seg til mistenkeliggjøring. Hos De Grønne har vi sett tendenser til manglende bevissthet på denne utfordringen, skriver hun.

LES OGSÅ: Hansson om ultimatumet: - Det skal ikke skje igjen

Bråk på landsmøtet

Dette er ikke første gang ledelseskultur og interne stridigheter kommer til overflaten i MDG. På landsmøtet i vår ble samarbeidsproblemene mellom partiets talspersoner, Rasmus Hansson og Hilde Opoku, tydelig for alle. Opoku, som uttalte at hun trakk seg som nasjonal talsperson for å fokusere på jobben som varaordfører i Trondheim, reagerte kraftig da Hansson på landsmøtet stilte ultimatum foran valget på den kvinnelige talspersonen. Hansson gjorde det kjent for landsmøtet at han ville stille sin plass som talsperson til rådighet dersom ikke valgkomiteens kandidat, Une Aina Bastholm, ble valgt.

Da publiserte Opoku en melding på twitter som gjorde det klart hva hun mente om Hanssons oppførsel:

«Litt av en leder; holder partiet som gissel rett før valget. Truer med å gå om han ikke får det som han vil. Ingen motkandidat», het det i meldingen.

LES OGSÅ: - Holder landsmøtet som gissel

I en rekke aviser har sentrale partikilder beskrevet forholdet mellom Hansson og Opoku som vanskelig, og at dette ikke først og fremst har handlet om politiske retningsvalg, men om kjemi og lederstil.Problemer: Samarbeidsproblemene mellom Hilde Opoku og Rasmus Hansson ble tydelige for alle under partiets landsmøte i vår. Nå kommer det ytterligere kritikk om kulturen i partiet.  
        
            (Foto: Scanpix)

Problemer: Samarbeidsproblemene mellom Hilde Opoku og Rasmus Hansson ble tydelige for alle under partiets landsmøte i vår. Nå kommer det ytterligere kritikk om kulturen i partiet.   Foto: Scanpix

På forsiden nå