- Vil vi ha et land der Dalai Lama er velkommen, eller vil vi ha et land der vi tar imot representanter for et regime som torturerer opposisjonelle?

Spørsmålet kommer fra Beroz Omid (52) i Iransk akademisk forening. Han kom til Sverige som 19-åring, men har bodd i Trondheim de siste 17 årene. Omid er opprørt over at Irans utenriksminister Mohamed Javad Zarif kommer på besøk til Norge mandag for å snakke med blant andre utenriksminister Børge Brende. Han mener Zarif er en representant for et regime som ikke på noen måte representerer en ny og demokratisk retning.

Trondheimstannlege drar til Paris for å demonstrere mot Irans president

«Ulv i fåreklær»

- Han er en «ulv i fåreklær». Både president Hassan Rouhani og Zarif representerer verdens mest brutale regime som ifølge Amnesty International står for det høyeste antall henrettelser i verden. I fjor ble 1000 mennesker henrettet og Iran er det eneste landet som fortsatt henretter barn, altså de under 18 år, sier Omid. Han mener regime har blitt verre under den nye presidenten som kom til makten for tre år siden, og at de offisielle henrettelsene har blitt langt flere.

Omid får støtte av «Mohsen», en 23 år gammel student ved NTNU som kom hit sammen med sine foreldre som politisk flyktning fra Iran i 2004. Han forteller om gjentatte brutale overgrep mot familien i Iran, og vil av den grunn ikke stå frem med navn og bilde.

- Det er veldig tungt for familien at utenriksministeren til et slikt regime nå reiser rundt i Europa og blir tatt imot med åpne armer og fremstilles som en reformvennlig representant fra den Iranske regjeringen. Det er en illusjon når de snakker om forbedring og demokratisering, sier «Mohsen».

- Jeg følte meg fullt og helt integrert den morgenen jeg våknet etter å ha drømt på norsk for første gang

Seminar om Norge og Iran

Bakgrunnen for besøket er Zarifs deltakelse på Oslo Forun der fredsprosesser og konfliktløsning vil bli diskutert. Tema for samtalene vil være konflikten i Syria og andre aktuelle internasjonale spørsmål.

- Vi er glade for atomavtalen og at atomprogrammet til Iran ble avslørt. Men de får altfor mye kred for dette i forhold til all den tortur og forfølgelse som foregår daglig i Iran. Under den forrige presidenten ble kvinner stukket i magen med kniv dersom de ikke fulgte regimes kleskoder. I dag, under den såkalte reformvennlige presidenten, får kvinner kastet syre i ansiktet. Jeg kan ikke forstå at dette handler om åpenhet og demokrati, sier Omid.

- Galt å skyte på ham

Utenriksminister Mohamad Javad Zarif tilhører den reformorienterte, vestligorienterte fløyen av iransk politikk, ifølge seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI, ekspert på Midtøsten og iransk utenrikspolitikk

- Eksil-iranere har ingen grunn til å reagere. Irans utenriksminister er ingen «ulv i fåreklær», slår Lodgaard fast.

- Så kritikerne overdriver, det er rett og slett galt å skyte på han. Det er mye å si om menneskelige friheter i Iran, men å klandre ham er feil. President Hassan Rouhani konsentrerer seg om å få fart på landets økonomi med de mulighetene som sanksjonsslettene gir. Her er det viktig for Iran å få europeiske banker til å stille opp. Iranske banker er svake, så de er avhengig av Europa. DNB har nettopp åpnet en kredittlinje til Iran, og det hilses velkommen fra norsk næringsliv, sier Lodgaard.

Mens Rouhani har fått til en del på det økonomiske området, har det skjedd lite rundt det som har med menneskerettigheter å gjøre.

- Der er det status quo. Men Iran har ikke blitt verre under Rouhani, sier Lodgaard.

Som et slag i ansiktet

Omid og «Mohsen» opplever det som å få en ørefik at Irans utenriksminister nå blir ønsket velkommen til Norge og Oslo Forum.

- USAs utenriksdepartement har nylig slått fast at Iran er den største sponsoren av internasjonal terrorisme. Og så inviterer vi Iran til forhandlinger om Syria når vi vet at de er Assad-regimets støttespillere, Assad som har drept nesten 400 000 mennesker. Vi må verken gå til krig eller gå i forhandlinger med Iran, men med sanksjoner kan vi presse Iran til å respektere menneskerettigheter, internasjonale konvensjoner og andre land. Det er det minste de kan gjøre når de først har invitert dem hit, sier Omid og legger til at det vil bli demonstrasjoner mot Zarif når han kommer mandag.