Norske verft taper markedsandeler til Asia

Oslo (NTB): På drøyt to år har norske verft tapt to tredeler av markedsandelen for levering av skip til norske utenlandsrederier. Vinnerne er Sør-Korea og Kina.

Saken oppdateres.

Ved inngangen til 2014 var 30 prosent av skipsordrene som lå inne fra den norske utenriksflåten, plassert hos norske verft. Per 1. april var andelen nede i 9 prosent, skriver Klassekampen. Sør-Korea og Kina har markedsandeler på 35 prosent hver, opp fra henholdsvis 20 og 25 prosent siden januar 2014.

Norske verft har spesialisert seg på å levere skip til oljenæringen og får merke nedgangen i denne bransjen. I første kvartal lå produksjonen i verfts- og transportmiddelindustrien 17 prosent lavere enn året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Samtidig var det en økning fra første til andre kvartal, samt en vridning over til andre markedssegmenter, noe som kan være et tegn til bedring. Blant annet fikk Kleven en kontrakt verdt flere milliarder for bygging av to skip for Hurtigruten. (©NTB)

På forsiden nå