Tekstmeldinger fra Utøya-ungdommene skal stilles ut på minnesenter

Tekstmeldinger fra overlevende og pårørende som ble sendt i forbindelse med terroren på Utøya, skal stilles ut i det nye minnesenteret på øya.

AUF-leder Mani Hussaini føler seg trygg på at det riktig å stille ut de intime og sterke tekstmeldingene fra 22. juli 2011. Her ved minnesmerket på Utøya.   Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Oslo: Tekstmeldingene, som fredag publiseres i Aftenpostens A-magasin , er donert til AUF og det nye minnesenteret Hegnhuset på Utøya. Alle overlevende og etterlatte har godkjent bruken, ifølge avisen.

Hegnhuset er det første minnestedet i verden hvor SMS-er fra terrorofre blir en del av det offentlige historiske minnematerialet. Hegnhuset skal bli et læresenter der historien om 22. juli 2011 blir fortalt og skal stå klart like før femårsdagen fredag neste uke.

AUF føler seg trygge på at det er riktig å stille ut de intime og sterke tekstmeldingene.

– Meldingene er veldig sterke, men det er viktig og bra å formidle dem. For det var sånn det ble opplevd. Når man leser meldingene mellom unge som holder på å bli drept og deres foreldre, så viser man menneskeligheten i det brutale, sier AUF-leder Mani Hussaini til avisen.

Nedenfor følger et utdrag fra en samtale mellom Iril Myrvang Gjørv, som gjemte seg i en fjellsprekk nedenfor Kjærlighetsstien, og ei venninne. Gjørv overlevde uten fysiske skader.

– Viljar og Simon e død. Æ klarte ikke å holde han Simon lengre

– Vær så snill å ikke dø Iril

– Æ får panikk. E du live?

– Vet ikke. Men politiet e kommet. Vi har fått beskjed om å ligge i ro

– E med folk. Si ifra om du vet han e tatt

– Politiet har pågrepet en gjerningsmann, men æi vet ikke om det e flere gjerningsmenn foreløpig. Behold roen.

På forsiden nå