Nå blir heisen bare brukt til helt nødvendige livreddende og livskritiske oppdrag. Ellers må forsvaret få hjelp av andre ressurser som Norsk Luftambulanse for å berge folk ut fra spesielt krevende og kupert terreng.

Bruker heisen bare til livredning

Det gjør at redningsoppdrag ikke kan utføres på samme måte som vanlig. Problemet er en feil på en heis som løfter og senker ting eller folk fra helikopteret. NRK Nordland meldte først om feilen

- Feilen ble oppdaget ved en rutinekontroll for en uke siden. Nå må vi finne ut om det gjelder den ene helikopterheisen eller om det gjelder heisene til alle Sea King-helikoptrene, sier oberst Charles Svensson. Han forteller at de også har kalt inn folk fra ferie for å finne ut av feilen. Inntil videre kan derfor ikke redningshelikoptrene bruke heisen for å berge folk fra fjellhyller. Det betyr at folk i stedet må berges ut av en kritisk situasjon uten hjelp av helikopter.

Røde Kors måtte tidligere i uka bære en tyrkisk turist i sju timer ned fra Trolltunga i Hardanger fordi heisen til Sea King-helikopteret ikke kunne brukes.

Utsetter ikke personell for fare

- Vi utsetter ikke eget personell for risiko ved å bruke heisen uten at det er helt nødvendig for å redde liv, sier Svensson. Han sier at det bare er heisen som er problemet. Helikopteret virker som det skal.

Heisen i bruk: Her berger et Sea King-helikopter berger en skadet fra marinens M-90. Foto: dan ågren