Maner til fortsatt verdikamp fem år etter

Oslo: Fortsatt felles mange tårer over de 77 som ble drept i Oslo og på Utøya. Men også løftene om å kjempe for frihet, toleranse og demokrati ble fornyet på femårsdagen for angrepene.

-Jeg merker det vekker vondt minner, men at det er godt å være sammen med andre berørte. Sier NATOs generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg etter femårsmarkeringen utenfor regjeringskvartalet fredag morgen.

Saken oppdateres.

– Terror skal bekjempes med politi, etterretning og militær våpenmakt. Men terror skal også bekjempes med verdier. Det vil ta tid, men vi kommer til å vinne fordi våre verdier er overlegne, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg under minnegudstjenesten i Oslo domkirke fredag.

– Frihet er bedre enn ufrihet, toleranse er bedre enn intoleranse, og respekt for liv er bedre enn forakt for liv, fortsatte han.

For tilhørerne manet han fram bildet av Utøya før gjerningsmannen slo til. Parene på kjærlighetsstien. Gro Harlem Brundtland som lånte støvlene til AUF-eren Bano Rashid, fordi det regnet så mye. Noen timer senere var Bano og 68 andre skutt og drept. I tillegg var åtte revet bort av bomben i regjeringskvartalet.

Les også: Ny generasjon AUF-ere leste navnene på ofrene

Til ungdommen

Foran i domkirken var det tent 77 lys, satt ut i form som et hjerte. Da alle reiste seg og sang «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg, ble det et sterkt øyeblikk for Stoltenberg.

– Det er en vakker sang, med et tydelig budskap. Den synges veldig ofte på Utøya, og jeg har sunget den selv på Utøya i alle år. Den binder hele dagen sammen, sier Stoltenberg til NTB.

Deretter ble det tent flere lys, til toner fra Tord Gustavsen og Oslo Domkor. Blant lystennerne var både en sikhleder og en imam.

Les også: Dette gjorde størst inntrykk på oss 22. juli 2011

En pågående kamp

På femårsdagen var det ikke bare terroren som rammet Norge, som ble trukket fram. Både Stoltenberg og statsminister Erna Solberg viste til angrepet på nasjonaldagsfeiringen i Nice nylig, men også til Paris, Brussel, Istanbul, Beirut, Bagdad, Nairobi og Orlando.

– Terroristenes ideologi kan være ulik. Men de snakker likevel et felles språk. Et voldens og hatets språk, sa Solberg i sin tale.

Overfor NTB påpeker hun at kampen for verdiene vi står for, er pågående.

– Det er ikke sånn at demokrati, menneskerettigheter og likestilling er selvsagt. De er der fordi vi har vernet om disse verdiene over lang tid. Vi ser i mange land at det blir press på det. Vi ser at terroren presser på for å skape kaos, for å få oss til å vike fra verdiene. Da er det viktig at vi står samlet om verdiene som Norge skal stå for også i fremtiden, sier hun.

– Aldri mer 22. juli

I regjeringskvartalet ble navnene på alle de 77 drepte lest opp. Listen med navnene gjør vondt å høre på, men vi må minnes hver enkelt, understreket AUF-leder Hussaini i sin tale foran Høyblokka

– Glem aldri hva du tenkte og følte da du løftet rosen din i rosetoget for fem år siden. Vi har ikke råd til å glemme det løftet vi ga. Aldri mer 22. juli, sa han.

Statsministeren og kronprinsparet la deretter ned kranser.

Blant tilhørerne var flere statsråder, stortingspresidenten og flere partiledere. I tillegg var det mange til stede som opplevde dramatikken på nært hold.

Les også: Politiet havarerte i en overfylt gummibåt på vei til Utøya. Kan vi føle oss trygge i dag?

– En slagmark

Blant dem var Thor Langli, som var og er innsatsleder i Oslo-politiet og blant de første i regjeringskvartalet etter at bomben sprang.

For fem år siden parkerte han bilen bare 10 meter fra der minnemarkeringen holdes fredag.

– Det første inntrykket var at det rett og slett var en slagmark. Jeg håper vi aldri får oppleve noe sånt igjen, sier han til NTB.

Men mens Langli og hans politikolleger forsøkte å sikre området og evakuerte Oslo sentrum, og mens vanlige folk og ambulansepersonell forsøkte å redde liv i kaoset der, brøt helvete løs på Utøya.

Markeringene på femårsdagen avsluttes på Utøya med en egen seremoni.

Neste uke samles imidlertid AUF til ny sommerleir på øya.

Les også: - Det var som tatt ut av en scene i en krigsfilm

– Norge sto samlet og ble styrket i felles sorg og solidaritet. Norge, vårt lille land, besto prøven 22. juli, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg, nå NATOs generalsekretær, i sin tale under minnegudstjenesten i Oslo domkirke fredag. Femårsdagen for angrepene blir markert både i Oslo og på Utøya. 
    
      (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

– Norge sto samlet og ble styrket i felles sorg og solidaritet. Norge, vårt lille land, besto prøven 22. juli, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg, nå NATOs generalsekretær, i sin tale under minnegudstjenesten i Oslo domkirke fredag. Femårsdagen for angrepene blir markert både i Oslo og på Utøya.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Tiden leger ikke alle sår. Den kan kanskje lindre smerten, men heller ikke mer. For hva er vel fem år når vi mister det umistelige? sa statsminister Erna Solberg i sin tale ved minnemarkeringen i regjeringskvartalet fredag.  
    
      (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

– Tiden leger ikke alle sår. Den kan kanskje lindre smerten, men heller ikke mer. For hva er vel fem år når vi mister det umistelige? sa statsminister Erna Solberg i sin tale ved minnemarkeringen i regjeringskvartalet fredag.   Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (f.v.), kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon legger ned krans under minnemarkeringen i regjeringskvartalet i Oslo fredag morgen, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011.  
    
      (Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (f.v.), kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon legger ned krans under minnemarkeringen i regjeringskvartalet i Oslo fredag morgen, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011.   Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Mange hadde funnet veien til Oslo domkirke der det ble holdt minnegudstjeneste fem år etter terrorangrepene som kostet 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya. 
    
      (Foto: Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Mange hadde funnet veien til Oslo domkirke der det ble holdt minnegudstjeneste fem år etter terrorangrepene som kostet 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya.  Foto: Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

På forsiden nå