Det var i juni at daværende administrerende direktør Alvhild Hedstein kastet kortene og gikk på dagen fra den nyetablerte forskningsmastodonten inne landbruket.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble opprettet 1. juli i fjor gjennom en fusjon mellom Bioforsk, Norsk institutt for landbruksforskning (NILF) og Norsk institutt for skog og landskap. NIBIO har over 700 ansatte. Det er eid av staten, har hovedkvarter på Ås men driver forskning over hele landet.

Allerede før NIBIO ble etablert, besluttet regjeringen en rekke strukturendringer. Å avvikle forskningsstasjonen på Kvithamar og heller samle kreftene i Steinkjer, var ett.

- Helomvending

I et intervju med Klassekampen i dag, tar nå den tidligere direktøren et saftig oppgjør med sin styreleder Victor D. Norman, som er økonomiprofessor og selv var statsråd for Høyre under statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hedstein og Victor D. Norman brukte mye av det første året sammen til å forsøke å snu regjeringens beslutning om å legge ned stasjonen på Kvithamar.

Regjeringens mål med å samle den bioøkonomiske forskningen var at NIBIO skal forske mer og administrere mindre, men Hedstein sier til Klassekampen at vedtaket om nedlegging av Kvithamar og oppbygging i Steinkjer vil føre til det stikk motsatte.

– Landbruksdepartementet driver en uakseptabel detaljstyring av forskningsinstitusjonen. For meg var begeret fullt da styrelederen snudde og presset gjennom vedtak om avvikling av Kvithamar og oppbygging i Steinkjer uten noen forbehold, og uten den økonomiske inndekning han selv hadde bedt om, sier Hedstein til Klassekampen.

Avviser instruksjon

Styreleder Victor D. Norman avviser overfor Klassekampen at han ble instruert av landbruksminister Jon Georg Dale om å presse gjennom et styrevedtak om å avvikle virksomheten ved Kvithamar.

Norman hadde et møte med lanbruksminister Jon Georg Dale, der han gjorde det klart at departementet som eier av NIBIO ville at styret skulle effektuere tidligere vedtak om nedlegging av Kvithamar.

- Dette måtte jeg som styreleder forholde meg til. Alternativet var at styret gikk av. Men siden styret kjente til vedtaket om å avvikle Kvithamar da vi tiltrådte sommeren 2015, var det ikke grunnlag for å trekke seg, sier han til Klassekampen.

Norman beklager sterkt at Hedstein valgt å trekke seg og forsøkte å få henne til å fortsette.

- En forskjell mellom våre posisjoner er at hun ble ansatt som direktør før beslutningen om å legge ned Kvithamar kom fra regjeringen, og dette kom nok brått på henne. Styret tiltrådte etter at regjeringens vedtak var kjent, og vi visste hva vi gikk til, sier Normann.

100 år

Ifølge Hedstein ble det utarbeidet en mulighetsstudie som viste at det var mulig å styrke den landbruksfaglig virksomhet i Steinkjer uavhengig av aktiviteten på Kvithamar.

Ifølge Hedstein er Kvithamar viktig også inntektsmessig for hele Nibios jord- og plantekulturforskning, og dreier seg om noe langt mer enn flytting av noen stillinger.

- Det dreier seg om vårt ansvar for å forvalte nesten 100 år gamle forsøksfelt og tidsserier av vær-, jord- og planteobservasjoner. Vi kan skifte lokaler og flytte forskere, men vi kan ikke flytte jord og 100 år gammel historie, sier Hedstein.

Nils Vagstad har vært konstituert administrerende direktør etter at Hedstein trakk seg fra stillingen.

Landbruksminister Jon Georg Dale ønsker ikke å kommentere saken.

Foto: NTB Tema