Forskere mener håndskrevne notater gir best læring

Trondheim (NTB): Håndskrevne notater gir bedre læringseffekt enn å bruke PC-tastatur, mener to NTNU-forskere. Men det spiller liten rolle om man bruker blyant eller digital penn.

Saken oppdateres.

Hjerneforskerne ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim har brukt en sensorhette med 256 elektroder til å teste hjerneaktiviteten til 20 studenter, skriver Adresseavisen. Funnene tyder på at bruken av penn eller blyant setter hjernen i en tilstand som gjør den mer mottakelig for læring.

– Vi får flere knagger for å huske. Ved å bruke penn er det mye mer aktivitet i de sensomotoriske delene av hjernen, sier Audrey van der Meer, som har utført studien sammen med Ruud van der Weel. Begge er professorer ved psykologisk institutt.

Undersøkelsen viser at studentene nesten mekanisk skrev ordene de fikk beskjed om å skrive på tastatur, mens pennbruk ga mer hjerneaktivitet.

– Så snart det er bevegelse involvert, blir flere sanser involvert. Det skaper aktivitet og kontakt mellom ulike deler av hjernen. Det blir lettere å huske, og vi lærer bedre, sier forskerne.

Audrey van der Meer understreker overfor NTB at de ikke anbefaler at elever og studenter går helt og holdent over til ren analog notatskriving med blyant og papir. (©NTB)

På forsiden nå