– Våre prioriteringer skiller seg fra regjeringens på en rekke viktige områder, særlig når det kommer til Hæren og Heimevernet, sa Venstre-leder Trine Skei Grande under en pressekonferanse på Stortinget tirsdag.

Venstre vil bruke like mange penger som regjeringen på Forsvaret de neste 20 årene, hvilket innebærer en økning på 165 milliarder kroner til en antatt totalsum på 885 milliarder i perioden 2017-2034.

Men der regjeringen vil ha en ny utredning av Hæren og utsette investeringene, vil Venstre gjennomføre de vedtatte investeringene nå.

– Ved å endre sammensetningen av investeringene regjeringen foreslår, og fase inn nytt materiell som de nye kampflyene F-35 over noe lengre tid, kan vi gjennomføre en styrking av landmakten uten å vente på utredningene regjeringer foreslår, sier Grande.

Venstre støtter nå beslutningen om å kjøpe 52 fly og gjennomføre kjøpet av 28 fly i tråd med forutsetningene. Men partiet vil utsette bestillingen av 18 av flyene i fem år og avvente bestillingen av de resterende seks.

– Dette gir rom for omprioriteringer til fordel for Hæren. Vi kan ta avgjørelsene nå uten å vente på en ny hærstudie, sier Grande.

Heimevernet

Venstre går inn for å styrke Heimevernet, videreføre Sjøheimevernet og etablere et Kystforsvar.

– Vi mener det er nødvendig å styrke det mobile nærforsvaret av kysten, og vi går derfor inn for å beholde Kystjegerkommandoen og Sjøheimevernet, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Venstre mener Heimevernet bør utvides til 45 000 soldater, inkludert 5 000 i en innsatsstyrke. Partiet vil også opprettholde antallet HV-distrikt.

I tillegg vil partiet styrke bruken av vernepliktige, noe som er kontroversielt innad i et parti som med jevne mellomrom tar stilling til forslag om å oppheve verneplikten.

Helikoptre

Helikopterdriften vil Venstre skal fortsette i hovedsak som i dag, hvilket innebærer at hovedbasen forblir på Bardufoss framfor å flyttes til Rygge.

Marinens fartøyer skal i Venstres plan seile mer enn i dag, men mindre enn regjeringen foreslår. Generalinspektøren for Luftforsvaret beholdes «inntil videre» på Rygge, i tillegg til at partiet ønsker å kutte kraftig i Forsvarsbygg samt i stab og støttefunksjoner.

Venstre vil også legge ned Kjeller flyplass samt drive Åsegarden ved Harstad videre i et såkalt privat-offentlig-samarbeid. Alle Forsvarets korps overlever for øvrig Venstres forsvarsplan.

Vil ha med Ap

Venstre legger fram sitt svar på langtidsplanen i god tid før Stortinget skal treffe den endelige beslutningen.

– Målet er å påvirke de andre partiene og sørge for at de andres gruppemøter forholder seg til denne planen, sa Grande, som særlig håper på støtte fra Arbeiderpartiet.