Det er særlig departementets informasjonsavdeling som får passet påskrevet at den tidligere arbeidsministeren.

I boken «Bare gjør det – trofast rebell for Siv og Erna», som ble lansert onsdag i Oslo, anklager Eriksson ansatte i sitt eget departement for å ha plantet ryktene om at han og Holmøy hadde et upassende nært forhold.

Dette skal ha startet da han valgte å la Holmøy som nærmeste kommunikasjonsmedarbeider – og ha henne med på reiser istedenfor folk fra sin egen kommunikasjonsavdeling.

Les også: - Dolket av Per, sviktet av Siv, glemt av partiet

Les også: Tidlgere stadsråd Robert Eriksson til pr-bransjen

- De faglige motforestillingene ble etter hvert overtatt av de personlige greiene. Det er klart at støyen rundt dette etter hvert la en demper på samarbeidet og evnen til å fokusere på de politiske prosjektene, sier Eriksson

Departementet opplyser til Adresseavisen at de ikke har noen kommentar til boken eller de svært alvorlige påstandene fra den tidligere statsråden.

Tett forhold

I boken legger han ikke skjul på at forholdet til Holmøy etter hvert ble spesielt og tett. Vi hang sammen, arbeidet og gråt sammen, skriver Eriksson om forholdet – som gikk over til et kjæresteforhold to måneder etter Erikssons avskjed, ifølge ham selv.

Som Adresseavisen kunne fortelle i går, mistenkte Eriksson selv at det nettopp var det tette forholdet og ryktene om ham selv og hans politiske rådgiver som gjorde at han til slutt fikk avskjed som statsråd.

Les også: Nå tar han farvel med poltikken

Les også: Løkka i livet er å ha en jobb

Dette avviste Frp-lederen Siv Jensen da Eriksson, som noe av det første, spurte om dette da han fikk avskjedsbeskjeden.

Eriksson, som også gjentatte ganger ble konfrontert av statsminister Erna Solberg og Jensen om forholdet til Holmøy, sier i dag at han ikke tror Holmøy-saken var grunnen til at han måtte gå.

Fordommer mot fordommer

Men Robert Eriksson sier til Adresseavisen at det ikke manglet på fordommer da han rykket inn som den første Frp-statsråden i Arbeids- og sosialdepartementet.

- Departementet var nok veldig usikre på meg og mine planer da jeg kom. Det gjaldt også ute i etatene, som for eksempel Nav. Men også jeg hadde fordommer mot byråkratiet og var sikker på at de ville motarbeidet meg, sier Eriksson – som legger til at noen fordommer ble gjort til skamme, mens andre gikk i oppfyllelse.

Eriksson skriver i boken at dette resulterte i et for høyt aggresjonsnivå fra hans side. I går ba han høytidelig to av sine nærmeste medarbeidere på forkontoret om unnskyldning for «unødig kjeftbruk, sarkasmer og mye utålmodighet».

Erikssons mener enhver ny statsråd kan velge mellom la seg styre eller ta styringen selv.

Les også: Får 105 337 i måneden i karantenelønn

- Jeg tror alle statsråder, uansett partifarge, vil bli forsøkt rammet inn av byråkratiet. Jeg bestemte meg for at det ikke skulle skje meg og at jeg ville ha ting på min måte. Det var nok uvant for departementet, sier Eriksson.

Under boklanseringen onsdag kom også Eriksson med en unnskyldning til landets utføre for å ha foreslått innstramninger i uføreordningene i budsjettforslaget for 2015.

Men ikke fordi ordningen var feil.

- Fordi vi gjorde innstramminger for en rekke mennesker som hadde en håpløs hverdag, samtidig som vi innførte skatteletter på formuesskatten. Det gjorde det enkelt for dere journalister å tegne et bilde av at her ga man til de rike og straffet de syke og svake, forklarte Eriksson.