Skal spesialbestille nytt kystvaktskip fra norsk verft

Regjeringen vil bevilge penger i 2018. To år tidligere enn planlagt.

Det er et av de tre kystvaktskipene av denne typen, i Nordkapp-klassen, som nå skal erstattes. Her KV «Andenes».  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Anskaffelsen skal etter det Adresseavisen kjenner til skje under EØS-avtalens artikkel 123. Dette gir mulighet for å forbeholde norsk industri kontrakten. Begrunnelsen er av nasjonale beredskapshensyn er viktig at det finnes verftskompetanse av denne typen i Norge.

LES OGSÅ: 350 nye forsvarsstillinger til Ørland og Værnes

- Jeg er svært tilfreds med at regjeringen legger vekt på å foreta  en rettet anskaffelse mot norske verft, av hensyn til Norges sikkerhet og beredskap skriver Høyres Elin R. Agdestein i en melding til Adresseavisen. Den nordtrønderske stortingsrepresentanten sitter selv i Forsvars- og utenrikskomiteen.

LES OGSÅ: Han tar kampen om Høyres førsteplass i Nord-Trøndelag

Erstatter gammelt skip

Saken fremmes nå etter alt å dømme for Stortinget i vårsesjonen 2018, slik at kontrakten kan signeres så raskt som mulig etter det.

LES OGSÅ: Forsvaret får 165 milliarder kroner mer over 20 år

LES OGSÅ: Nye millioner til kystvakt og redningssentral i nord

Kystvaktskipet vil bli et av tre nye helikopterbærende kystvaktskip som skal erstatte dagens Nordkapp-klasse. De tre skipene av denne typen, KV «Andenes», KV «Nordkapp» og KV «Senja» er alle bygget tidlig på 80-tallet.

- Ny teknologi

- Jeg er veldig glad for at regjeringen forserer byggingen av et nytt Kystvaktskip med hele 2 år. Det er et stort behov for økt tilstedeværelse, patruljering, overvåkning, søk- og redning i havområdene og langs kysten. Det er snakk om sårt tiltrengt materiell, en ny generasjons kystvaktskip utstyrt med det ypperste av ny teknologi, skriver Agdestein.

LES OGSÅ: Flytter Luftforsvarets skoler til Værnes

Hun omtaler det som et viktig grep for å styrke den operative evnen i Marinen.

LES OGSÅ: Eriksen Søreide lover forsvarsinvesteringer

LES OGSÅ: Foreslår 72 tiltak som skal styrke norsk sikkerhet

Opprinnelig var planen å starte bygging av nye skip først i 2020. Den planlagte investeringen flyttes imidlertid frem i tid, til 2018 og 2019.

Totalt sett betyr det likevel ikke mer penger til forsvaret i den nærmeste tjue årene.

- Dette er snakk om sårt tiltrengt materiell, en ny generasjons kystvaktskip utstyrt med det ypperste av ny teknologi, mener Høyres Elin Agdestein. 
        
            (Foto: THERESE ALICE SANNE)

- Dette er snakk om sårt tiltrengt materiell, en ny generasjons kystvaktskip utstyrt med det ypperste av ny teknologi, mener Høyres Elin Agdestein.  Foto: THERESE ALICE SANNE

På forsiden nå