Anskaffelsen skal etter det Adresseavisen kjenner til skje under EØS-avtalens artikkel 123. Dette gir mulighet for å forbeholde norsk industri kontrakten. Begrunnelsen er av nasjonale beredskapshensyn er viktig at det finnes verftskompetanse av denne typen i Norge.

- Jeg er svært tilfreds med at regjeringen legger vekt på å foreta  en rettet anskaffelse mot norske verft, av hensyn til Norges sikkerhet og beredskap skriver Høyres Elin R. Agdestein i en melding til Adresseavisen. Den nordtrønderske stortingsrepresentanten sitter selv i Forsvars- og utenrikskomiteen.

Erstatter gammelt skip

Saken fremmes nå etter alt å dømme for Stortinget i vårsesjonen 2018, slik at kontrakten kan signeres så raskt som mulig etter det.

Kystvaktskipet vil bli et av tre nye helikopterbærende kystvaktskip som skal erstatte dagens Nordkapp-klasse. De tre skipene av denne typen, KV «Andenes», KV «Nordkapp» og KV «Senja» er alle bygget tidlig på 80-tallet.

- Ny teknologi

- Jeg er veldig glad for at regjeringen forserer byggingen av et nytt Kystvaktskip med hele 2 år. Det er et stort behov for økt tilstedeværelse, patruljering, overvåkning, søk- og redning i havområdene og langs kysten. Det er snakk om sårt tiltrengt materiell, en ny generasjons kystvaktskip utstyrt med det ypperste av ny teknologi, skriver Agdestein.

Hun omtaler det som et viktig grep for å styrke den operative evnen i Marinen.

Opprinnelig var planen å starte bygging av nye skip først i 2020. Den planlagte investeringen flyttes imidlertid frem i tid, til 2018 og 2019.

Totalt sett betyr det likevel ikke mer penger til forsvaret i den nærmeste tjue årene.

- Dette er snakk om sårt tiltrengt materiell, en ny generasjons kystvaktskip utstyrt med det ypperste av ny teknologi, mener Høyres Elin Agdestein. Foto: THERESE ALICE SANNE