Odd Helge Løvseth ble onsdag vitne til at moskus gikk til angrep på tre karer som tydeligvis var ute for å fotografere moskus.

Løvseth var ute i samme ærend og så for seg muligheten til å fange drømmeobjektet: Moskusflokk med Snøhetta i bakgrunnen. Han forteller at da han var noen hundre meter unna dyrene, så han tre andre karer som var langt nærmere moskusflokken. Flokken på 10–15 dyr lå da på bakken, men reiste seg opp da de tre karene kom nær.

Ville ha nærbilder

- Da var de kanskje 25 meter fra dyra, forteller Odd Helge Løvseth. På ham så det ut til at de tre var ute etter nærbilder av moskusdyra. Løvseth mener at dyra helt tydelig lot seg stresse av de tre nærgående karene.

- Den ene gikk også på den andre sida av flokken slik at de tre hadde moskusene mellom seg. Dyra ble urolige og begynte å trekke, og karene gikk etter og pressa dem, sier han. Løvseth forteller at den ene av de tre nærmet seg en okse som gikk alene et stykke fra resten av flokken.

Oksen angrep

- Han var kanskje bare 10–15 meter fra moskusoksen og fotograferte. Han fortsatte så å gå rett inn i flokken slik at han hadde dyr på flere sider av seg. Da angrep oksen.

Odd Helge Løvseth forteller at mannen da kastet seg til siden og moskusoksen fortsatt rett fram i voldsom fart og stoppet først etter 40–50 meter.

- Det gikk bra, men det kunne ha gått riktig ille, sier Løvseth.

- Det så ut som mannen kunne blitt stanget rett ned av det store dyret som kom springende i en rasende fart.

Oppgitt og småsjokka

Selv snakket aldri Løseth med de tre andre karene. Da moskusoksen la på sprang syntes Løvseth at det var ekkelt å se på.

- Det var ikke moro å stå der. Jeg var oppgitt og småsjokka og ble redd et øyeblikk. Det var helt uvettig det de gjorde. Det står skilt overalt på Dovre om at moskusen ikke må forstyrres fordi den da kan angripe. Jeg hørte dyrene blåse i nesa da de tre mennene kom for nær.

Han syns det virket som om de tre karene ville ha moskusdyrene på beina for å få andre og bedre bilder. Dyrene lå på bakken før de begynte å presse dem, forteller Løvseth.

- Det er uansvarlig å forstyrre viltet.

- Var for nærgående

Naturoppsyn Tord Bretten har sett bildene Løvseth har tatt av moskusflokken. Han slår fast at mannen på bildet har vært for nærgående.

- Det er ikke sånn folk skal oppføre seg mot moskusen. Han kunne fått seg en knall. Nesten hvert eneste år er det nærgående folk som blir stanga av moskus, sier Bretten. Han sier at når folk går inn i moskusens kjerneområde, har de passert flere skilt om hvordan de skal oppføre seg.

- Moskusen er stort sett veldig rolig og sier tydelig fra før den går til angrep. Dette er det eneste store pattedyret i Norge som ikke flykter, men forsvarer seg. Moskusoksen veier 400 kg og er mye større enn et menneske. Vi har derfor lite å stille opp med om den går til angrep.

Tord Bretten i Statens Naturoppsyn sier at moskusen alltid viser tegn på at den føler seg truet, blant annet med å blåse i nesa slik Odd Helge Løvseth forteller at de gjorde.

Moskus med Snøhetta

Odd Helge Løvseth bor på Tretten i Gudbrandsdalen og har fastvogn på Hageseter ved Hjerkinn.

- Jeg er derfor ofte ute og går i naturen for å fotografere.

Løvseth forteller at de tre karene snakket svensk og var i voksen alder. Selv fikk han på tross av hendelsen, tatt gode bilder av moskus med Snøhetta i bakgrunnen.

Fotograferer okse: Fotografen skremmer med dette oksen som går til angrep. Foto: Odd Helge Løvseth