Kulturministeren avviser krav om kulturell boikott av Israel

Oslo (NTB): Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kaster seg inn i debatten om det omstridte kunstverket «Nationaltheatret beklager». Hun kommer ikke til å følge oppfordringene om kulturell boikott av Israel.

Saken oppdateres.

Den kontroversielle kunstvideoen ble vist under Ibsen-festivalen i slutten av september.

– Boikott av Israel er ikke norsk politikk, slår kulturminister Helleland fast i et svarbrev til Hans Fredrik Grøvan (KrF), skriver den kristne avisen Dagen.

I forrige uke etterlyste stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) svar fra Helleland om hennes holdning til kulturell boikott av Israel etter bråket rundt videoverket «Nationaltheatret beklager» av kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr. I videoen, som ble vist under Ibsen-festivalen, blir det framstilt som om Nationaltheatret i Oslo unnskylder å ha samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima. Videoen er med engelsk tale og er blitt godt mottatt i palestinske og kunstnermiljø og bevegelser for boikott av Israel.

– Boikott av israelske kunstnere og kulturinstitusjoner vil ikke være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten. Jeg erfarer da heller ikke at det oppfordres til kulturell boikott av Israel fra sentrale aktører kultursektoren i Norge, sier Helleland til avisen. Hun legger likevel til at ytringsfriheten og den kunstneriske friheten må beskyttes.

– Denne grunnholdningen forutsetter naturlig nok ikke at vi er enig i alt som sies, skrives eller uttrykkes, sier Helleland. (©NTB)

På forsiden nå