Avis: Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes

Stjørdal (NTB): Forsvaret forbereder seg på å ta imot en kampstyrke på 300 amerikanske marinesoldater på Værnes.

Saken oppdateres.

En slik avdeling kan være på plass om relativt kort tid, skriver Adresseavisen. Flere forsvarskilder opplyser at det i lengre tid har vært kjent at de amerikanske soldatene vil bli stasjonert ved Værnes garnison. Det skal dreie seg om en ren kampavdeling fra det amerikanske marinekorpset.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skriver i en epost til avisa at dette er et amerikansk utspill og at de pågår en dialog på militært nivå om økt trening i Norge.

– Dette arbeidet pågår, men initiativet er ennå ikke politisk behandlet i Forsvarsdepartementet, så vi har ikke mer detaljerte svar på nåværende tidspunkt. Eventuelle konkrete forslag vil selvfølgelig bli behandlet av regjeringen og Stortinget på vanlig måte, sier Søreide.

Forsker John Kristen Skorgen ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener dette kan oppfattes som en base og at det vil føre til reaksjoner.

– Dette skjer i en situasjon der forholdet mellom Russland og NATO er vanskelig. Det er all grunn til å vokte seg, sier han. (©NTB)

På forsiden nå