Edward Snowden anker til Høyesterett

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Spørsmålet om Edward Snowden kan komme til Norge uten fare for å bli utlevert til USA, blir anket til Høyesterett. – En skam hvis Snowdens trygge reise til Norge stanses, mener Norsk PEN.

Saken oppdateres.

Bakgrunnen for anken er avslag i både tingretten og lagmannsretten på ønsket om en garanti for at Snowden ikke vil bli utlevert fra Norge til USA. Den amerikanske varsleren skulle etter planen bli tildelt Ossietzky-prisen 18. november. Det er ytringsfrihetsorganisasjonen PEN som deler ut prisen i Norge.

Både Snowden selv, Norsk PEN og flere medieorganisasjoner mener norske domstoler kan avgjøre på forhånd at varsleren ikke vil bli pågrepet og utlevert fra Norge, men domstolene sier de ikke kan behandle saken.

– Det vil være en skam for rettsstaten Norge hvis Justis- og beredskapsdepartementet rettslig stopper Snowdens trygge reise til landet for å motta Ossietzkyprisen 2016, en høythengende nordisk ytringsfrihetspris, sier Norsk PENs leder William Nygaard.

Snowden er for tiden i Russland og vil uansett delta på markeringen av Fengslede forfatteres dag 18. november via videolink fra Russland.

Norsk Pen har nå besluttet å utsette tildelingen av Ossietzky-prisen til Snowden, til 7. juni 2017. (©NTB)

På forsiden nå