Norge er ett av fem Schengen-land som har innført grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen.

Når justisministrene i EU og de fire EFTA-landene samles til møte i Luxembourg torsdag formiddag, vil Anundsen be om grønt lys til å fortsette med kontrollene.

– Jeg mener det er viktig at vi har mulighet til å fortsette med indre grensekontroll så lenge vi mener det er behov for det, sier Anundsen til NTB.

Ikke avgjort

Den norske grensekontrollen gjelder ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble innført i november i fjor og er siden blitt forlenget i flere omganger, sist i mai da den ble forlenget med seks måneder.

Anundsen understreker at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om kontrollen skal forlenges på nytt. Men regjeringen må ha muligheten, mener han.

– Det er viktig for oss. Vi mener situasjonen fortsatt er av en slik karakter at det fortsatt er risiko for at vi kan få store forflytninger innenfor Schengen-området. Det er fortsatt en ganske stor tilstrømming, selv om det ikke kan sammenlignes med det vi opplevde i fjor høst, sier Anundsen.

– De tiltakene som skulle gi full kontroll over Schengens yttergrenser, har ennå ikke hatt så god effekt som en kanskje kunne ønske seg, sier han.

Vil ha felles front

Før møtet i Luxembourg har flere av landene med grensekontroll gjort det klart at også de ønsker grønt lys til forlengelse.

Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg sa nylig til DR at hun vil prøve å danne «felles front» med Norge og de andre landene som er i samme situasjon.

– Jeg syns vi skal forlenge grensekontrollen. Det er fortsatt en usikker situasjon i Sør-Europa, hvor tusenvis av flyktninger og migranter kommer i land på Sicilia for øyeblikket. Det kan skape et press på danske grenser, sa Støjberg.

De andre Schengen-landene som har grensekontroll, er Sverige, Tyskland og Østerrike.

Kan ikke tas for gitt

Budskapet fra EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos er at grønt lys til en ny forlengelse ikke kan tas for gitt. Han står fast på at målet på sikt er å gå tilbake til normalen.

– Hvis det kommer en søknad om å forlenge grensekontrollen, må vi vurdere den. Hvis forlengelsen kan rettferdiggjøres, vil vi innvilge den. Men vi er ikke der ennå, sier Avramopoulos.

Ifølge ham må landene legge fram sin sak på en «overbevisende» måte.

– Det er visse regler som må følges. Hvis man skal be om en forlengelse, må man kunne forklare den.