FFI-analyse: Landanlegg dårligere terrorsikret enn plattformer

Oslo (NTB): Åtte landanlegg for norsk olje og gass har ikke samme sikring mot terror som plattformene ute i havet, viser en analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Saken oppdateres.

Norsk gass som føres i land i Storbritannia kommer til anlegg med væpnede vakter. I Norge er anleggene kun sikret med innleide sivile vakter med begrensede fullmakter, skriver VG. Anleggene på land er ikke sikret i henhold til sikkerhetslovens krav til det som kalles skjermingsverdige objekter. De er heller ikke en del av offshoreberedskapen politiet og Forsvaret øver på.

«Et godt planlagt angrep vil være gjennomført før ordensmakten har rukket å mobilisere tilstrekkelige ressurser», skriver FFI i sin analyse og sier videre at «angrep mot landanleggene kan også få store konsekvenser og føre til stans i leveransene av gass». Instituttet har tatt for seg åtte store anlegg langs kysten fra Slagentangen i Vestfold til Hammerfest.

Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet skriver til VG at de ikke har funnet grunnlag for å utpeke «skjermingsverdige objekter etter sikkerhetsloven i sektoren.»

Statoil sier selskapet samarbeider godt med myndigheten i sitt sikkerhetsarbeid og at sikringstiltakene på deres anlegg er betydelig oppgradert de siste årene. (©NTB)

På forsiden nå