Tre av fem unge føler seg utrygge under øvelseskjøring

Unge sjåfører er en høyrisikogruppe i trafikken. To av fem har opplevd nestenulykker når de har øvelseskjørt.

Utrygg: Flertallet av de spurte i en undersøkelse svarer at øvelseskjøring er viktig. Likevel svarer 41 prosent av øvelseskjørerne at de ikke får kjørt nok. Samtidig svarer 60 prosent av ledsagerne at de i stor grad har tid til å stille opp. 

Saken oppdateres.

Det viser en undersøkelse analysebyrået YouGov har utført på vegne av Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) og Gjensidige.


Tre av fem ungdommer sier de føler seg utrygge under øvelseskjøring. Både ATL og Gjensidige ønsker mer oppmerksomhet rundt ledsagernes rolle.

- Vi er opptatt av at de unge får mest mulig erfaring under tryggest mulig forhold. Her spiller ledsagerne en viktig rolle. Derfor anbefaler vi at de frisker opp sin egen teorikunnskap før de setter seg i bilen med 16-åringen i førersetet, sier Cecilie Ditlev-Simonsen, konserndirektør i Gjensidige.

LES OGSÅ: Avbestiller timer ved kjøreskolene

Trygge læringsforhold

Administrerende direktør Torgeir Abusdal i ATL sier det er ledsagerens ansvar å skape trygge læringsforhold. Undersøkelsen viser at også mange ledsagere er utrygge i ledsagersituasjonen. – Vi tror gevinsten er stor dersom kunnskapen økes både blant ledsagere og de som øvelseskjører, sier Abusdal.

I tillegg til at 59 prosent av øvelseskjørerne i undersøkelsen sier de har følt seg utrygge, har 38 prosent av ledsagerne gjort det samme. 45 prosent av kvinnelige ledsagere oppgir at de har følt seg utrygge, mens 33 prosent av mennene sier det samme. Dette viser at det ikke bare er de uerfarne øvelseskjørerne som til tider opplever ubehag i trafikken, men også de ansvarlige ledsagerne.

LES OGSÅ: Tredobling i antall elever som sykler til skolen

Usikre på seg selv

- For de fleste ledsagerne er dette en ny situasjon. Mange er usikre på eget ferdighetsnivå og evnen til å lære bort de riktige tingene. Norge er kjent for å ha en veldig god trafikkopplæring, og det er bra at ledsager involverer seg allerede fra trafikalt grunnkurs, blir med på noen kjøretimer og deltar på informasjonsmøter til Statens vegvesen før man begynner som ledsager, sier Abusdal.

ATL og forsikringsselskapet lanserer nå et nytt, felles initiativ for å øke oppmerksomheten på ledsagernes rolle under øvelseskjøring. Sentralt i initiativet «Takt og tone under øvelseskjøring» er «Teorisangboka», utviklet i samarbeid med artistkollektivet Duplex. De består av artister som Bare Egil Band, Black Debbath, Hurra Torpedo med flere. De har laget tolv humoristiske låter om trafikkteori.

LES OGSÅ: Her skal trønderne lære seg å kjøre på glatta

Litt utradisjonell

- Vi ønsker å gå litt utradisjonelt til verks for å nå øvelseskjørere og ledsagere med viktige budskap som kan bidra til tryggere øvelseskjøring og økt trafikksikkerhet, forteller Ditlev-Simonsen.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige minner om at i Sør-Trøndelag er i gjennomsnitt fire ungdommer under 25 år daglig innblandet i trafikkulykker med bil, med andre ord over 7300 uhell med personbiler de fem siste årene. Det viser tall fra Finans Norge.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk står ungdom under 25 år for sju prosent av bilkjøringen, men utgjør årlig 15 – 30 prosent av dem som mister livet i trafikken. Ungdom er overrepresentert i skadestatistikken, og de ni første månedene ungdommene har førerkort er de mest ulykkesutsatte.

LES OGSÅ: Vil gjøre trafikkurs for eldre obilgatorisk

Opplever krangling

Andre tall fra undersøkelsen viser at 43 prosent av øvelseskjørerne har opplevd krangling under øvelseskjøringen. Bare 17 prosent av ledsagerne svarer det samme, noe som viser at krangling forekommer, men at oppfattelsen av krangling varierer.

Flertallet av de spurte svarer at øvelseskjøring er viktig. Likevel svarer 41 prosent av øvelseskjørerne at de ikke får kjørt nok. Samtidig svarer 60 prosent av ledsagerne at de i stor grad har tid til å stille opp.

LES OGSÅ: Førerkort til 18-årsdagen?

- Et av de viktigste virkemidlene for å få ned tallet på trafikkulykker blant ungdom, mener vi er å gi dem mer erfaring i trafikken. Da er det viktig med trygge læringsforhold. Her spiller ledsagerne en viktig rolle, understreker Eklo.

Opplæring: Konserndirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Gjensidige og adm. direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) Torgeir Abusdal har gått sammen om å styrke ledsagerfunksjonen i forbindelse med kjøreopplæringen. Mange unge sier de føler seg utrygge når de får opplæring med ledsager. 

Opplæring: Konserndirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Gjensidige og adm. direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) Torgeir Abusdal har gått sammen om å styrke ledsagerfunksjonen i forbindelse med kjøreopplæringen. Mange unge sier de føler seg utrygge når de får opplæring med ledsager. 

Kjøreopplæring: Bare Egil Band er en del av artistkollektivet Duplex som har laget 12 humoristiske sanger om trafikkteori i «Teorisangboka». 

Kjøreopplæring: Bare Egil Band er en del av artistkollektivet Duplex som har laget 12 humoristiske sanger om trafikkteori i «Teorisangboka». 

På forsiden nå