Oslo: Torsdag kveld var de parlamentariske lederne på nytt samlet til samtaler om langtidsplanen for Forsvaret. Møtet ble flyttet ned i et avlyttingssikkert rom i kjelleren på Stortinget.

Flere varsler at forhandlingene er helt i sluttspurten. Da Venstre-leder Trine Skei Grande ankom forhandlingsrommet, antydet hun imidlertid at det står en del igjen.

– På noen områder står vi ganske langt fra hverandre, sa hun.

– Øker rammen

De tre største partiene skal være enige om å legge til 400 millioner kroner på forsvarsbudsjettet i forhold til regjeringens forslag. Men Venstre, KrF og Senterpartiet skal ha ønske om mer penger til Hæren og Heimevernet enn det regjeringspartiene og Ap har lagt til grunn.

Hvis de parlamentariske lederne plusser på rammen for neste års forsvarsbudsjett, vil det påvirke forhandlingene om hele statsbudsjettet, som startet onsdag. Og da vil støttepartiene ha et ord med i laget.

– Det er jo oss regjeringen skal forhandle med, så de må jo vente på hva vi har å komme med, sier Skei Grande.

– Bevarer kystjegerkommandoen

KrF-leder Knut Arild Hareide bekreftet at partene ikke lenger kun diskuterer overordnede rammer, men at de har gått løs på konkrete elementer. Det som lenge har vært klart, er at regjeringspartiene og Ap er enige om investeringer til kampfly, nye ubåter og maritime overvåkingsfly.

* På dette punktet i forhandlingen skal de tre partiene også ha blitt enige om å bevare Kystjegerkommandoen, men det skal være uvisst om sentrumspartiene støtter dette.

* Om Kystjegerkommandoen fortsatt skal ha base i Harstad, er usikkert, skriver Fremover. Det er også et spørsmål om avdelingen skal forbli like stor som i dag.

* Beslutningen om å flytte helikopterbasen fra Bardufoss til Rygge skal ifølge NRK skyves på til landplanen foreligger.

* Ifølge Fremover skal det ikke være aktuelt med en delt løsning mellom Andøya flystasjon og Evenes. Også Bladet Vesterålen skriver at Andøya blir lagt ned fordi kostnadene med en delt løsning blir for store.

Senterpartiet varsler imidlertid at kampen ikke er over.

– Vi fortsetter å snakke, også om Andøya, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad.

– Samlet sentrum

Målet med forhandlingene er et bredt forsvarsforlik. De tre sentrumspartiene er tilbake i forhandlingene etter en pause, mens SV har trukket seg helt ut.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad understreker at sentrum står samlet i sine tilbakemeldinger.

På spørsmål om hvorvidt det er mulig å få en løsning som alle de seks gjenværende partiene kan stille seg bak, svarer Høyres parlamentariske leder Trond Helleland at man jobber for en bredest mulig løsning. Men han tilføyer:

– Det er ikke avgjørende at vi får en sånn eller sånn løsning. Det viktigste er at vi får en langtidsplan som er god.

Et av stridstemaene har vært å bevare Kystjegerkommandoen. Her soldater fra styrken under en øvelse, med utstyr for å avfyre Hellfire-raketter. Foto: NTB Scanpix
Knut Arild Hareide (Krf) sier de vil forhandle med de andre parlamentariske lederne på Stortinget om en løsning. Foto: NTB Scanpix