Etter en drøy innspurt på Stortinget tirsdag, falt brikkene til slutt på plass i dramaet om langtidsplanen for Forsvaret:

* Høyre, Frp og Arbeiderpartiet utgjør et solid flertall for langtidsplanen.

* KrF, Venstre og Senterpartiet stiller seg utenfor forsvarsforliket, men Venstre og KrF stiller med penger til neste års forsvarsbudsjett.

I bytte mot en påplussing på vel 300 millioner kroner og en omdisponering på om lag 70 millioner kroner på forsvarsbudsjettet for neste år, beholdes Heimevernet som egen våpengren og skjermes for kutt i 2017.

Klart for kampfly – og korps

Dermed er det flertall og finansiering for alle de store investeringene; kampfly, overvåkningsfly og ubåter.

  • Det som også er på det rene er at Kystjegerkommandoen består i Harstad.

  • Andøya flystasjon blir lagt ned, virksomheten flyttes over til Evens i 2021.

Forsvarets Musikk skal bestå. Det blir tilstramminger i budsjettene, men både Luftforsvarets musikkorps i Trondheim og Marinemusikken i Horten får spille videre.

NTB melder nå i ettermiddag at Arbeiderpartiet og regjeringspartiene vil holde pressekonferanse klokken 17.00 om langtidsplanen.

- Vi er godt fornøyd med gjennomslag for å styrke hær og heimevern, videreføre kystjegerkommandoen og alle forsvarets fem musikkorps, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Avtalen om forsvarsbudsjettet innebærer 390 millioner ekstra til Forsvaret

Omkamp om Andøya

Forsvarsenigheten mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene innebærer at flybasen på Andøya legges ned.

– Spørsmålet om Evenes og Andøya vært svært viktig for Venstre i disse forhandlingene, og det har også vært spesielt krevende, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun understreker at kampen om Andøya fortsatt ikke er tapt.

– Tallgrunnlaget fra regjeringen har vært altfor dårlig til å ta en potensielt kritisk avgjørelse om å legge ned basen på Andøya. Likevel går de tre største partiene sammen om å avvikle Andøya i Langtidsplanen, sier Grande.

Venstre vil ha ryggsekker, ikke fly og fartøy

Enigheten mellom Venstre og regjeringspartiene gjelder kun forsvarsbudsjettet for 2017.

- Det handler om at vi står langt fra Regjeringen og Ap i de strategiske valgene for fremtidens forsvar. Venstre mener Hæren og Heimevernet må spille en langt viktigere rolle enn regjeringen har lagt opp til, og Ap har sluttet seg til. Langtidsplanen binder opp for mye av budsjettene i årene fremover til investeringer i fly og fartøy, slik at det ikke vil bli mulig å få til den kapasitetsøkningen vi trenger i Hæren, sier Grande.