NTNU arrangerer teknologicamp for jenter i videregående skole. Slik skal jentene få lyst til å søke seg til NTNU.

- Jenter må studere teknologi fordi vi går glipp av masse talent dersom bare guttene blir teknologer, sier danske Birthe Ritter fra Århus. Hun er i Trondheim for å lære av NTNU.

- Teknologi er framtida og skal brukes både av kvinner og menn. Derfor trenger vi kvinner som utvikler teknologi. De som sitter inne med teknologisk kunnskap, har makt, sier Line Berg i jenteprosjektet Ada som arrangerer teknologicampen.

Halvparten så mange jenter kom inn på industriell teknologi og teknologiledelse i år sammenlignet med fjoråret.

Teknologi bare for menn

Og så nevner kvinnene mange eksempel på teknologi, utviklet av menn, med åpenbare svakheter. De forteller om helseappen til Google som handler om alt om helse som blodtrykk og vekt, men som hadde glemt menstruasjonssyklusen.

- Det hadde de ikke glemt om det var kvinner med blant utviklerne, sier Line Berg. Et annet eksempel er trådløse mikrofoner til bruk under konferanser. Mikrofonmyggen er grei, men den lille boksen med sender er laget for å plasseres i bukselinningen eller i dressjakken og lager trøbbel for kvinner i kjole. De har ingen steder å feste senderen.

Programmerer legoroboter

Elisabeth Rolandsgard fra Valdres videregående skole, Sofie Berget fra Mosjøen og Helene Gjengedal fra Gol bruker mandagen til å programmere en legorobot til å gjøre det de vil. Roboten skal følge en spesiell løype og svinge unna hindringer på veien.

- Teknologi er kult, framtidsrettet, innovativt, nyskapende, litt science fiction, det er behov for kunnskapen og det er jobb å få etterpå, sier de tre jentene. Ingen har bestemt seg verken for studieprogram eller studiested ennå. Men Elisabeth Rolandsgard er mer overbevist nå enn hun var før hun kom til Trondheim.

- Det er mange linjer å velge mellom. NTNU er en av de beste skolene, og det virker som om det er et godt studiemiljø her, sier hun.

Utenlandske gjester lærer av NTNU

Til sammen 180 jenter fra 127 videregående skoler fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord besøker NTNU denne uka. I løpet av tre dager i Trondheim møter jentene kvinner som har gjort suksess etter å ha studert teknologi ved NTNU, de får festmiddag på Samfundet med underholdning fra det rikholdige studentmiljøet og ikke minst får prøve seg på programmering, bygge en datamaskin, de får prøve seg som hackere, kode et spill, jobbe med tingenes internett, og altså programmere en robot.

Teknologicampen er så vellykket at NTNU også har ti utenlandske gjester som er her for å lære. Her er det folk fra Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, Luleå universitet og Århus universitet i Danmark. Gjestene mener NTNU tenker rekruttering av jenter hele veier fra rekruttering til karrierevei og sosialt nettverk. For NTNU handler det nå om å få jenter til å ta doktorgrad.

NTNU knekker jentekoden

- Jeg har lært at NTNU er i ferd med å knekke koden for hvordan de skal få jenter til å studere teknologifag. De gjør mer enn å vise fram jenter ved en datamaskin, sier Birthe Ritter som gjennom selskapet eSkills, jobber for å rekruttere jenter til teknologi til universitetet i Århus. Hun slår fast at Danmark er dårlig på likestilling sammenlignet med Sverige og Norge.

- Dere gjør mye mer enn å vise fram et bilde av jenter ved en datamaskin, sier danske Birthe Ritter.

Det var Århus som startet med teknologicamp for jenter først. Der hadde de cirka 35 deltakere i 2005 og er på samme nivå fremdeles. I Trondheim har det blitt flere deltakere hvert eneste år fra første camp i 2009 med 50 deltakere,

Støtte fra ledelsen

- Forskjellen er at ved NTNU har prosjektet god støtte fra ledelsen ved universitetet. Slik er det ikke i Århus. Vi må hvert år finne finansiering. Danske Birthe Ritter mener også at danskene er skeptiske til særordninger for kvinner og at det er en viktig grunn til at danskene ligger langt etter når det gjelder likestilling.

I Danmark er 27 prosent av sivilingeniørstudentene jenter. I Sverige utgjør jentene 35 prosent, og ved NTNU er jenteandelen 38 prosent.

Gabriella Hernqvist fra Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm forteller at de hadde sin første camp i fjor med 60 deltakere.

- Vi var kjempefornøyde og håper det skal vokse til 400 deltakere.

Prosjektleder Line Berg i NTNUs jenteprosjekt Ada slår fast at teknologicampen nytter.

- Hele 72 prosent av deltakerne fra tredje klasse i videregående søker NTNU ved første forsøk. Vi vil vise at teknologistudier ikke handler om å få olje på fingrene.

I en kronikk i Adressa tidligere i år skrev Line Berg at Norge trenger flere kvinnelige ledere. La oss fortsette med kampanjer rettet mot jenter, men la oss bruke kjønnspoengene også.

Sammenligner Skandinavia: Birthe Ritter fra Århus i Danmark (t.v.), Line Berg fra NTNU og Gabriella Hernqvist fra KTH (Kungliga Tekniska högskolan) i Stockholm. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Lager legorobot: Helene Gjengedal (t.v.), Sofie Berget og Elisabeth Rolandsgard programmerer robot for aller første gang. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Deltakerne: 180 jenter fra 128 ulike videregeånde skoler i hele landet deltar på teknollogicamp 2016.
- Teknologikunnskap er makt: Line Berg er prosjektleder for NTNUs jenteprosjekt Ada. De arrangerer teknologicampen for jenter i videregående skole. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen