Nato-sjefen gratulerer Trump

- Jeg ser frem til å møte herr Trump snart, sier generalsekretær Jens Stoltenberg

Etter nattens overraskende valg rekker generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, ut en hånd til Trump og sier han ser frem til å møte den kommende presidenten.

Saken oppdateres.

Mens Forsvarsdepartementet opplyser til Adresseavisen at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ikke ønsker å kommentere valget av Donald Trump onsdag morgen, er NATOS generalsekretær raskt ute med å gratulere. Stoltenberg understreker samtidig at NATOs sikkerhetsgaranti er traktatbundet.

Viser til artikkel 5

– Alle allierte har forpliktet seg til den. Den er absolutt og betingelsesløs. NATOs sikkerhetsgaranti er viktig for Europa, men også for USA. Et sterkt NATO er viktig for Europa, men også for USA, sa Stoltenberg under en pressekonferanse onsdag, og minnet samtidig om at den eneste gangen den såkalte artikkel 5 har blitt iverksatt, var etter terrorangrepet i USA 11. september 2001.

LES OGSÅ: Amerikanske generaler med knusende kritikk av Trump

Artikkel 5 er det punket i NATO-traktaten som fastslår at et angrep på et av medlemslandene er et angrep på hele alliansen.

– Tusenvis av NATO-soldater fra Europa og Canada har vært utplassert og deltatt i alliansens kamp mot terrorisme i Afghanistan. NATO fortsetter å støtte dette, ikke bare i Afghanistan, men også den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot ISIL, sa Stoltenberg.

Gratulerte i pressemelding

Tidlig onsdag morgen sendte NATO ut en pressemelding der Stoltenberg gratulerte Trump med valgseieren.

- Vi møter en utfordrende sikkerhetssituasjon, inkludert hybridkrig, cyber-angrep og terrorisme. Det amerikanske lederskapet er viktigere enn noensinne. Vår allianse har samlet Usas nærmeste venner både i fredstid og under konflikter, i nesten 70 år. Et sterkt NATO er bra for Usa og bra for Europa, sier Stoltenberg.

- NATO har svart på den nye sikkerhetssituasjonen i verden. Men vi har mer arbeid foran oss. Jeg ser frem til å møte herr Trump snart, og ønsker ham velkommen til Brussel og NATO-møtet neste år for å diskutere veien videre.

Skeptisk til Trump

Statsminister Erna Solberg (H) avdramatiserte Trumps uttalelser om NATO da hun gratulerte den kommende presidenten onsdag formiddag. Flere andre norske politikere har vært kritiske.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener norsk sikkerhetspolitikk kan bli påvirket av Donald Trump som amerikansk president.

– Jeg synes det har skremmende perspektiver over seg, sier Grande til NTB.

Hun viser til Trumps uttalelser om NATO og mener han trekker i tvil den klare forutsetningen om at USA vil stille opp for Europa.

– Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-lederen dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan.

På spørsmål om hun finner noe som helst positivt med utsiktene til en president Trump, svarer hun:

– Ikke i dag.

– Vennskapet med Norge blir ikke berørt

– Det er vanskelig for meg å si noe om utfallet av valget, men det er viktig å si at forholdet mellom Norge og USA er svært viktig. Det er veldig sterkt og hviler på et solid fundament som ikke vil forsvinne, sier Sam Heins til NRK.

Han deltok på en valgvake i Oslo

– Jeg tror Norge og innbyggerne i USA vil forbli gode venner og allierte i NATO, og at dette forholdet vil vedvare, uavhengig hvem som sitter i Det hvite hus, sier Heins.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sier et sterkt NATO er bra for USA. 
    
      (Foto: NTB Scanpix)

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sier et sterkt NATO er bra for USA.  Foto: NTB Scanpix

Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-leder Trine Skei Grande, dagen etter at partiet var med på sikre flertall for en langtidsplan for Forsvaret. 
    
      (Foto: NTB Scanpix)

Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-leder Trine Skei Grande, dagen etter at partiet var med på sikre flertall for en langtidsplan for Forsvaret.  Foto: NTB Scanpix

På forsiden nå