Forskere avliver myte om elg og fullmåne

Mer detaljert registrering gjør at forskere nå kan avkrefte en omdiskutert myte rundt sammenhengen mellom elgpåkjørsler og fullmåne.

Omtrent like mange elg er registrert påkjørt på dager med fullmåne  Foto: Stein Bjøru

Saken oppdateres.

NRK skriver at noen tror fullmånen gjør dyrene mer rastløse og oppspilte og at dette fører til flere elgpåkjørsler. Men det har til nå ikke vært mulig å bekrefte eller avkrefte.

LES OGSÅ: Tok prøver av 580 elger

Det har lenge vært mangel på kunnskap på området fordi det ikke har vært et ordentlig system på plass som loggfører viltpåkjørsler for hver dag, kun årlig.

Men etter oppstarten av hjorteviltregisteret.no har Seniorforsker Erling Johan Solberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og hans kollega Christer M. Rolandsen utarbeidet en ny analyse.

LES OGSÅ: Elgpåkjørsel gir ikke bonustap

– Det vi kan si ut fra tallene, er at det ikke er noe mønster i elgpåkjørsler og månefaser, sier Solberg. Basert på 21.997 elgpåkjørsler på norske veier mellom perioden 2000 til 2015, er det altså ingenting som tyder på at myten holder vann.

– Omtrent like mange elg er registrert påkjørt på dager med fullmåne, som på dager med nymåne. Resultatet er også det samme når månen er halv i ny og ne, sier forskeren.

I Rissa fikk ekteparet Aunan seg en spesiell elg-opplevelse tidligere i høst. Se synet som møtte dem på trappa.

På forsiden nå