Fredagstaco ble byttet ut med budsjettdrama i statsministerboligen fredag kveld. Statsminister Erna Solberg har nå avlyst det meste av sitt program inntil statsbudsjettet for neste år er sikret flertall.

– Møtet i kveld er et skjebnemøte. Jeg tror og håper vi får avgjort hvordan dette skal løses i kveld, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han ankom møtet i Parkveien.

Ny pakke på bordet

Fredag kveld var følgende status:

Frp nektet fortsatt å låse opp den såkalte «bilpakken» sin.

- Det er alltid lurt å forhandle. Men vi har sagt det vi har å si om «bilpakken» vår, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Regjeringspartiene har lagt en ny «klimapakke» på bordet i størrelsesorden nesten tre milliarder kroner. Men dette trekker Venstre på skuldrene av, og kaller «reversering av gamle kutt».

I tilbudet fra regjering er det lagt inn noen drops for KrF: Kontantstøtten, som i dag er på 6000 kroner, økes med mer enn prisstigningen. Engangsstønaden går opp. Og det skal settes av mer penger til tidlig innsats i skolen.

- Totaliteten avgjør

Mens Frp fortsatt blåholder på at den såkalte "bilpakken" ikke skal låses opp, har Venstre vært like steil på at regjeringspartiene ikke kan komme til forhandlinger med ultimatum.

På direkte spørsmål om det er mulig på finne en løsning uten å endre på bilpakken, ga Venstres Trine Skei Grande følgende svar fredag ettermiddag:

- Det vi er opptatt av er å få til et grønt budsjett. Det er totaliteten som avgjør om et budsjett er grønt.

Trine Skei Grande la til at hun ikke var spesielt optimistisk med tanke på en budsjettenighet.

- Kommet kort

KrF har også skrudd på kriseknappen. Fredag ettermiddag samlet partiets landsstyre seg til telefonkonferanse. Partiledelsen ga sine tillitsvalgte en full statusoppdatering av forhandlingene så langt.

- Det mest overraskende med informasjonen vi fikk var hvor kort man var kommet. Det har nok for det meste handlet om klima og denne bilpakken så langt, sier fylkesleder Jon Normann Tviberg i Nord-Trøndelag KrF.

Flere av fylkeslederne i KrF har fredag vært opptatt av at en budsjettenighet med regjeringspartiene består av mer enn klimaforlik, og etterlyste nytt om KrFs andre «hjertesaker»

I selve klimadiskusjonen peker Tviberg og mange av de andre fylkeslederne fredag på at KrFs perspektiv må være langt bredere enn slagsmålet med Frp om hvorvidt regjeringens bilpakke kan endres.

- Klimautslippene må ned, men man må se dette mer helhetlig. Andre områder kan utløse vel så mye som en justering av bensinavgiften, sier Tviberg.

Sammen

KrF-leder Knut Arild Hareide bekrefter fredag kveld at han har fått klar beskjed fra sitt landsstyre om å komme fram til en budsjettløsning der alle fire partier er med.

Hva KrF vil gjøre dersom de får gjennomslag for noen av sine saker, mens Venstre velger å bryte forhandlingene, vil Hareide imidlertid ikke svare på.

Fredag kveld rykket han, Venstres Trine Skei Grande, partienes parlamentariske ledere og finansfraksjoner inn i statsministerboligen i Parkveien. Der ventet statsminister Erna Solberg og Frps Siv Jensen til det som fredag kveld ble karakterisert som starten på en «lang forhandlingsnatt».

KrFs leder Knut Arild Hareide kom også til statsministerboligen på krisemøte om budsjettet fredag kveld. Foto: Scanpix, NTB scanpix