SISTE: Statsminister Erna Solberg har pressekonferanse klokka 14.15 om budsjettprosessen. Før dette, klokka 12.00, møttes stortingsgruppa til Høyre.

KrF sitter akkurat nå med nøklene for å løse det borgerlige sammenbruddet. Knut Arild Hareide har allerede lagt en plan.

– Jeg har et råd jeg kommer til å gi stortingsgruppen min i dag. Vi ønsker en løsning med fire partier. Etter at Venstre brøt, har det oppstått en situasjon, sa KrF-lederen på vei inn til møtet onsdag formiddag.

LES DEG OPP PÅ KRISEN: Dette kan skje de kommende dagene

Har snakket med Erna

KrFs stortingsgruppe møttes på Stortinget klokka 10.10 i dag for å avgjøre om partiet skal fortsette budsjettforhandlingene med regjeringen. Møtet er ventet å vare til 12.30-12.45.

I heisen på vei opp sa KrF-lederen at han har snakket med både Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) før møtet om hva han vil rådet partiet til å gjøre.

Til tross for at Hareide har en plan, er det også slik at KrF er splittet i synet på veien videre - og hva partiets rolle skal være i det videre arbeidet med statsbudsjettet for neste år.

Etter at Venstre brøt forhandlingene tirsdag skal KrF nå avgjøre om de gjør det samme, eller om de fortsetter forhandlingene med regjeringspartiene.

– Det er en alvorlig beslutning for gruppa og en alvorlig beslutning for landet, sa nestleder Dagrunn Eriksen før dørene ble lukket.

Bekymret for å fortsette

Stadig flere i partiet uttrykker bekymring over at KrF skal fortsette alene i samarbeidet om budsjettet, og på den måten garantere for at det ikke blir regjeringskrise.

– Det er en viktig dag og vi kjenner vel alle litt på alvoret, sier partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Uansett utfall av møtet, er det få som tror siste ord er sagt i den lange føljetongen om neste års statsbudsjett. Skulle KrF velge å fortsette forhandlingene med regjeringen alene, er budsjettenighet mellom de tre overveiende sannsynlig. Men selv dersom KrF skulle bryte forhandlingene, er det en åpning for at samtalene kan bli gjenopptatt og regjeringen sikret støtte til budsjettet sitt under finansdebatten på mandag.

- Det er en viktig dag og vi kjenner vel alle litt på alvoret, sier partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen Foto: Simen Granviken

KOMMENTAREN FRA HARRY B. STRAND: «Det mest forunderlige er likevel at statsministeren har tatt så lite styring.»

Tredje mulighet

Kilder NTB har snakket med åpner også for et tredje og mindre bombastisk utfall av dagens KrF-møte, der partiet verken bryter klart eller sier seg villig til å forhandle videre alene. I et slikt scenario vil KrF trolig oppfordre regjeringen og Venstre til å gjenoppta samtalene med alle fire rundt bordet. Flere i KrF har merket seg at Venstre tirsdag åpnet for dette.

– Vi håper nå at regjeringen tenker seg nøye om og igjen åpner for forhandlinger med KrF og Venstre om hele statsbudsjettet, uttalte Venstre-leder Trine Skei Grande i pressemeldingen som partiet sendte da bruddet med regjeringspartiene var et faktum.

Hjertesaker

KrFs Geirmund Lykke, gruppeleder for partiet i Trondheim og sentralstyremedlem i KrF, advarer mot å ofre miljøsakene, til fordel for muligheten KrF nå kan få til å få gjennomslag for viktige hjertesaker for KrF.

- KrF er kommet i en krevende situasjon. Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal forhandle frem en løsning som gjør at vi blir stående som partiet som sikret en dårlig miljøprofil, sier Geirmund Lykke – og fastslår at «ett av KrFs stolteste øyeblikk var da Bondevik gikk på CO₂-avgiften».

- Vi kan ikke ofre klimaspørsmålet for uttelling på våre andre hjertesaker, sier Lykke til adressa.no.

Det grønne skatteskifte har vært det vanskeligste temaet i budsjettforhandlingene, samt Norges evne til oppnå målene i Paris-avtalen.

Tungt å stå alene

Lykke mener det er avgjørende viktig at man ikke aksepterer et budsjett som sender Norge lenger unna en løsning på forpliktelsene i Paris-avtalen. Han er også opptatt av KrFs plan for 2017.

- Landsstyret har nettopp vedtatt at vi skal gå til valg i 2017 på et samarbeid mellom Venstre, Høyre og KrF. Det blir ekstra tungt for KrF å stå alene som garantist for en liberalkonservativ Høyre-Frp-regjering, sier Lykke – som mener Venstre i realiteten nå har terminert samarbeidsavtalen mellom de fire partiene.

Tror på løsning

Fylkesleder i Nord-Trøndelag KrF, Jon Normann Tviberg, mener det fortsatt er tid til berge det borgerlige firepartisamarbeidet.

- KrF er ikke et underbruk av Venstre. De har sitt miljøfokus, vi har våre prosjekter og prioriteringer. Samtidig er det jo slik at samarbeidsavtalen er en avtale mellom fire partier. Når ett parti bryter, blir det en ny situasjon. Budsjettkrise trenger ikke å være det samme som regjeringskrise. Nå må vi først håndtere budsjettsituasjonen, sier Tviberg.

- Best om Erna fortsetter

Vestlandet er best tjent med at regjeringen får fortsette. Det er beskjeden fra fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Tore Johan Øvstebø.

- KrF må gå sitt eget løp i budsjettforhandlingene uavhengig av at Venstre nå velger å bryte forhandlingene, sier Øvstebø til Sunnmørsposten.

Venstre brøt tirsdag budsjettforhandlingene med Høyre og Frp, og onsdag kan KrF komme til å gjøre det samme. Det håper i alle fall fylkeslederne i Venstre.

Håper på brudd

En ringerunde NRK har foretatt blant Venstres fylkesledere viser at 14 av 18 fylkesledere håper at KrF følger Venstres beslutning om å bryte forhandlingene.

– KrF må gjøre sine egne vurderinger, men det er jo en test på om KrF er så grønn som de sier at de er, sier Espen Ophaug i Oslo Venstre.

Overfor VG sier valgforsker Bernt Aardal at det vil bli vanskelig for KrF å ikke støtte Venstre. Han mener at hvis KrF velger å støtte regjeringen så demonstrerer de at det ikke er enighet mellom støttepartiene.

– Historisk har de ikke et så tett forhold. På den andre side; ryker skjebnefellesskapet nå, så blir det ikke lett i fremtiden, sier Aardal. Han mener at hvis KrF får gjennomslag for viktige hjertesaker i forhandlingene er det mulig at KrF velger å støtte regjeringen.

Fortsatt samarbeidsavtale

For Venstre ble det til slutt nok.

- Vi har forsøkt alt. Over, rundt, under bilpakken. Alle mulige løsninger. Men vi har fått «nei» eller «det kan vi utrede». Forhandlingstilbudet som ble lagt på bordet tirsdag morgen, var dårligere enn det vi hadde mandag kveld. Første gang vi sa nei til denne bilpakken, var før sommeren. Likevel ble den lagt på bordet uten mekanismer som gjør den spisbar for KrF og oss, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Grande avviser at budsjettbruddet også innebærer at samarbeidsavtalen mellom de fire partiene er terminert.