KrFs stortingsgruppe møttes på Stortinget klokka 10.10 i dag for å avgjøre om partiet skal fortsette budsjettforhandlingene med regjeringen. Etter nesten tre timer kom partileldelsen ut og fortalte at KrF gjør det samme som Venstre gjorde i går - de valgte å ta et brudd i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

LES DEG OPP PÅ KRISEN: Dette kan skje de kommende dagene

Nytt initiativ

Hareide understreker at det nå er opp til regjeringen å komme tilbake med et forslag til løsning dersom det skal være mulig å komme til enighet om statsbudsjettet og unngå en regjeringskrise.

- Ansvaret for å komme frem med et statsbudsjett som har støtte i Stortinget ligger til regjeringen. Det kreves nå et nytt initiativ fra regjeringen om vi skal komme i havn, sier Hareide.

Peker på Siv Jensen

KrF-lederen peker på Siv Jensen som må spille en nøkkelrolle for å skape en enighet i Stortinget. Han er sterkt kritisk til ultimatumet om ikke å endre den såkalte bilpakken.

- Det hviler et stort ansvar på Siv Jensen. Dere kan selv tenke dere hvilket sirkus det hadde blitt om Bondevik 2-regjeringen hadde troppet opp med et ultimatum i en mindretallsregjering, sier Hareide.

Ultimatum

- Hovedbildet er at vi står for langt fra hverandre. Det gjelder barna, distriktspolitikk og ikke minst det grønne skiftet og klima. Regjeringen har valgt å stille utlimatum på et spørsmål vi har forhandlet om i nesten et år. Regjeringen velger å legge frem et forslag som er litt dårligere enn den siste skissa vi hadde. Og legger det frem som et ultimatum. Det er ikke slik en mindretallsregjering skal opptre, sa Hareide da han oppsummerte KrFs gruppemøte onsdag.

KOMMENTAREN FRA HARRY B. STRAND: «Det mest forunderlige er likevel at statsministeren har tatt så lite styring.»

Opp til regjeringen

Hareide sier den linjen regjeringen har lagt seg på i klimapolitikken ikke er bærekraftig.

- Vi har hele tiden prøvd å finne alternativer utenom denne bilpakken. Men det har vist seg å være for vanskelig. KrF har erfaring fra å forhandle i Stortinget, og har erfaring med å sitte i en mindretallsregjering. Vi har aldri stilt ultimatum som en mindretallsregjering, men prøvd å finne løsninger. Jeg forventer det samme av den mindretallsregjering som sitter nå. Vi ser ingen mulighet til å komme videre. Nå er utspillet opp til regjeringen. Det er deres ansvar å få på plass et budsjett, sa Hareide

Høyre-kilder: Alt annet enn fire partier er et nederlag

Roser Erna

Han la til at KrFs dør står åpen helt frem til budsjettet skal opp til behandling i Stortinget 5. desember. Han sier at han håper regjeringen nå tar et nytt initativ for å komme med løsninger som de vet kan komme til enighet.

- Da er det mulig å komme til en løsning med alle fire partiene, sier Hareide.

- Er dere beredt til å felle regjeringen?

- Vi har ikke diskutert den type problemstilling. Vi ønsker å få til en løsning, men det krever nye løsninger, sier han.

- Hva synes du om Erna Solbergs ledelse?

- Dette er et krevende felt. Klima er nok det det er størst avstand. Jeg har følt at Erna har vært veldig konstruktiv, og har ingen grunn til å kritisere henne, svarer Hareide.

Ikke kabinettspørsmål

Hareide sa videre at KrF ikke har tatt stilling til hva som skal skje dersom regjeringen stiller kabinettspørsmål om budsjettet.

- Vi har nå tatt stilling til forslaget til statsbudsjett. Det foreligger ikke noe kabinettspørsmål nå. Før det eventuelt skjer mener vi det er tid til å se på muligheter for en løsning mellom de fire partiene, sier Knut Arild Hareide.

Venstre brøt forhandlingene tirsdag, og leder Trine Skei Grande regner ifølge NTB med at det vil komme nytt initiativ fra regjeringspartiene etter at også KrF brøt budsjettforhandlingene.

Finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen (tv), KrF-leder Knut Arild Hareide og sekretariatsleder for KrFs stortingsgruppe Dag Ivar Belck-Olsen under det ekstraordinært gruppemøte på Stortinget onsdag formiddag. Foto: Scanpix