Hareide ville aldri bryte med Venstre

Det var aldri aktuelt for KrF-leder Knut Arild Hareide å bryte alliansen med Venstre.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Solberg må ta innover seg at budsjettsituasjonen var så alvorlig at den kunne ha endt i regjeringens avgang. Her kommer til finansdebatten i Stortinget.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Statsminister Erna Solberg (H) er lettet over at samarbeidet er intakt etter en finansdebatt som kunne ha endt i regjeringskrise.

– Min opplevelse var at alle fire ønsket å finne en løsning. Da handler det om å finne de små kneppene som gjør at alle blir passe fornøyd og passe misfornøyd, sier statsministeren til NTB.

Sandberg: Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble rørt

Først halvannet døgn før stortingsdebatten fant regjeringen og samarbeidspartiene sammen om en budsjettavtale. Et kabinettsspørsmål fra Solberg forble dermed en hypotese.

– Vi var ikke der at jeg reflekterte over det. Jeg så spekulasjonene i mediene, men var fullt ut konsentrert om å løse utfordringene med budsjettet, sier hun.

Ville ikke bryte

Samarbeidspartiene mener regjeringens ultimatum om bilpakken var hovedårsak til at forhandlingene var nær ved å havarere.

LES MER: Budsjettenigheten stanser kuttene hos Miljødirektoratet.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Solberg må ta innover seg at situasjonen var så alvorlig at den kunne ha endt i regjeringens avgang. Han deler ikke forestillingen om at KrF i siste sving ville redde budsjettet og regjeringen.

– Det skulle veldig mye til for at vi skulle ha gått alene. Jeg var aldri i nærheten av å anbefale det til min stortingsgruppe. Alt i alt tror jeg at budsjettprosessen har brakt KrF og Venstre tettere sammen, sier han til NTB

I hvilken grad prosessen har skadet samarbeidsklimaet mellom de fire, gjenstår å se. Erna Solbergs resept er å sørge for «gode prosesser» på forhånd.

Trang fødsel

Budsjettets trange fødsel ble en populær metafor i mandagens finansdebatt.

– Jeg har aldri vært gjennom en fødsel, men fikk et tilnærmet begrep om hva det er, sa Venstres Trine Skei Grande da hun skulle beskrive veien fram til en budsjettavtale.

– Jeg har vært gjennom to fødsler og kan forsikre om at det er verre å føde enn å lage budsjett, slo Solberg fast. Opposisjonsleder Jonas Gahr Støre (Ap) repliserte at budsjettavtalen rett og slett ble tatt med keisersnitt på lørdag.

– Det vi har vært vitne til denne budsjetthøsten, er ikke trygg politisk styring, sa Støre i sitt innlegg i finansdebatten.

«Hot stuff»

Venstre-lederen understreker at det var politisk uenighet som gjorde prosessen så vanskelig. Grande er samtidig strålende fornøyd med at budsjettbrududjen førte klimasaken øverst på dagsordenen og ble «hot stuff» i mediene.

Miljøpartiet De Grønne er derimot urolig for at det de fire borgerlige partiene hevder er «tidenes klimabudsjett», ikke vil gi utslippskutt neste år. SV-leder Audun Lysbakken mener Venstre og KrF burde ha brukt anledningen til å felle regjeringen på grunn av klimapolitikken.

– Det er uforståelig at Venstre og KrF holder sin beskyttende hånd over en slik regjering, sier han.

Ap-kritikk

Støre er kritisk til regjeringens tiltak mot arbeidsløshet. At sykehusene ser ut til å få en halv milliard kroner mindre i neste års budsjett, uroer også Ap-lederen.

– Dette vil føre til at både leger og sykepleiere må løpe enda fortere, sier Støre.

Regjeringen får også kritikk for å ha økt bruken av oljepenger med nesten 100 milliarder kroner på fire år.

Men dette har vært helt nødvendig, mener finansminister Siv Jensen (Frp), som viser til at veksten i Norge er på vei opp.

På forsiden nå