Derfor har Bertil bare ett pepperkakebein

En av de store samtaletemaene i høytiden dreier seg trolig om pepperkakefiguren Bertil.

Det var en kreativ sjel i et reklamebyrå som fant på at Bertil skulle mangle et bein. Sju år senere lever Bertil i beste velgående. 

Saken oppdateres.

I den runde røde boksen til Berthas bakerier ligger pepperkakemennene Bertil blid og fornøyd selv om de mangler venstrebeinet.

- Da vi overtok Berthas bakerier, overtok vi også sortimentet. Vi synes pepperkakene smakte veldig godt og at det var litt artig med denne formen. Derfor beholdt vi produktet, forklarer administrerende direktør Lars Mølbach i Baxt AS.

For noen år siden skrev Adresseavisen om en Nidar Favoritter-pose med julebiter som hadde et svært ujevnt antall biter av de ulike sortene.

- Signatur

Larvik-firmaet kjøpte opp Berthas bakerier som har produksjonslokale på Fall i Oppland i 2014.

Men noen god forklaring på hvorfor Bertil mangler det ene beinet, det har ikke Mølbach.

- Jeg tror ideen var at man skulle la folk tro at dette var en pepperkake som var så god at bakeren brøt av ene beinet, beholdt det for seg selv og så sendte den amputerte pepperkaken videre. Nå har det blitt en slags signatur på vår pepperkake, sier han.

Det er ingen tvil om at dette er et tema som går igjen i adventstiden. Mølback får en del henvendelser fra journalister, men også privatpersoner som har hatt heftige diskusjoner rundt pepperkakeboksen.

- Det kommer eposter og sms-er, og de kommer gjerne et stykke ut på kvelden. Vi synes det er hyggelig at produktet vårt diskuteres og vi bidrar gjerne til gode samtaler i de tusen hjem, sier han.

Bertil og hans manglende bein er nok et samtaletema i disse adventstider. 

LES MER: Bjørn tok med 50 år gammel marsipangris til Nidar

- Ingen planer om å bytte

Mølbach ser helst at folk også diskuterer den gode smaken som han mener pepperkaken innehar.

- For oss er det bonus hvis folk husker at den gode pepperkaken de smakte på var den uten venstrebein. Da blir den enklere å finne igjen, sier han.

Det foreligger med andre ord ingen planer om å bytte ut den spesielle pepperkakeformen.

- Årets produksjon er ferdig og formen er plassert i «safen». Den er i alle fall lagt vekk, humrer Mølbach.

Baxt AS har sendt ut om lag en halv million Bertil-bokser til årets julehøytid.

LES MER: Jevn sjokoladefordeling førte til salgseksplosjon hos Nidar

- Reklamebyrå kan stå bak

Mølbach understreker at det ikke er et samarbeid med verken Handikapforbundet eller noe annet formål som er årsaken til at Bertil mangler et bein.

Mysteriet med Bertil og den manglende foten er sånn sett fremdeles et mysterium.

- Jeg tror det var et reklamebyrå som hadde ideen, men det ble kjøpt opp, og jeg har ikke klart å spore opp denne kreative personen, forteller Mølbach.

Adresseavisen gikk videre med saken, og fant ut at Spilberg reklame ble kjøpt opp av Involve-gruppen i 2013. Der er det kun kreativ leder Celine Sagenes som er igjen av de opprinnelige ansatte i Spilberg.

LES MER: Se Heidis herskapelige pepperkakehus og lær hvordan du kan lage det selv

Fødselen av Bertil

Hun kaster lys over mysteriet.

- Kunden, altså Berthas bakerier, hadde et stort ønske om at man skulle gjøre noe spesielt med den tradisjonelle julebaksten, pepperkaker, sier hun.

I en kreativ prosess og trolig inspirert av et engelsk eventyr hvor en pepperkakemann blir spist av en rev, kom man til slutt frem til figuren Bertil.

- Vi skulle henvende oss til barnefamilier. Tanken var at Bertil skulle være så fristende at man ikke hadde klart å dy seg og hadde tatt en bit. Det var noen i Spilberg som hadde den opprinnelige ideen om en pepperkakemann uten venstrebein, forteller Sagenes.

Bertil ble født julen 2009.

- Fantastisk at man har klart å utvikle et sånt produkt i den mengden av utvalg. At han overlever strenge smakstester fra år til år, er også artig å se. Vi ønsker ham alt godt i fremtiden også, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå