Over 80 000 personer har likt og følger Facebook-gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift», skriver Aftenposten.

I lang tid har stortingsrepresentanten og partilederen følt seg trakassert og hetset av innlegg i gruppen.

Drapstrusler og politibeskyttelse

– Dette har avlet frem flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier hun.

Truslene eksploderte etter at folk la ut hennes mobiltelefonnummer i Facebook-gruppen. Flere klager til Facebook og forsøk på å få stoppet aktiviteten, har ikke ført frem.

I den senere tid har de ukjente bakmennene bak gruppen også slått seg på en internasjonal trend med å spre «fake news» til sine følgere.

Slik fremstår protestgruppen mot Trine Skei Grande på Facebook. Gruppen har over 80.000 følgere. Foto: Facebook

Tilsynelatende legitime og saklige artikler fra avishus som VG, Klassekampen, Nettavisen, Dagbladet og Dagsavisen er blitt delt for gruppen.

Endrer overskrifter og ingresser

Men med enkle tastetrykk er avisenes overskrifter og ingresser blitt systematisk endret, slik at nyhetssakene som flyter forbi i oppdateringsstrømmene på Facebook inneholder falsk informasjon og regelrett oppdiktede sitater.

Under VG-tittelen «Stortingsrepresentantenes julegave til seg selv: Ett års ekstra etterlønn» blir følgende, fingerte sitat lagt i munnen på stortingsrepresentanten:

«Klart jeg fortjener en to års betalt ferie den dagen jeg trekker meg fra politikken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG».

Hagler med mishagsytringer i kommentarfeltet

Artikkelen er delt 648 ganger, og i kommentarfeltet under hagler det med kraftige mishagsytringer.

«Nu bli eg verkelig rasanes, ho burde hatt en på kjeften», skriver en kvinnelig Facebook-bruker.

«Ønsker de borgerkrig i landet vårt?»

«Demokratiet står i fare nå. ... Ønsker de borgerkrig i landet vårt?», har en annen kvinne knastet inn.

I forbindelse med en Klassekampen-artikkel om en elendig meningsmåling for Venstre, som er delt 1600 ganger, har bakmennene for gruppen lagt inn disse oppdiktede sitatene i munnen til Skei Grande:

– Dette kan jeg ikke forstå. Vi har jo Norges beste politikk på alle felt.

« Få det uduglige kvinneberget vekk fra politikken, send ho til Syria», lyder en av 843 stort sett illsinte kommentarer under innlegget.

Nyhetsredaktør i VG, Gard Steiro, er svært betenkt over hvordan flere VG-artikler er misbrukt til å spre politisk propaganda. VG vil nå klage inn forholdet for Facebook.

Ingressen til denne VG-artikkelen er endret og bakmennene til Facebook-gruppen har lagt falske sitater i munnen på Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Facebook

– Det er alvorlig at VGs troverdighet og merkevare blir misbrukt på denne måten. Jeg er urolig for at utviklingen med «fake news» som vi har sett brukt i stor stil i USA, nå har kommet for fullt til Norge. Funksjonaliteten på delingsfunksjonen til Facebook, innbyr til at det er lett å endre det opprinnelige innholdet, sier Steiro til Aftenposten.

Nyhetsredaktøren legger til at han i det siste har registrert flere slike beslektede saker.

Steiro nevner blant annet da Venstres Guri Melby nylig delte en sak på Facebook fra Dagsavisen der hun var misfornøyd med overskriften, og lagde seg sin egen.

Guri Melby la seg flat etter hendelsen. Hun sier til Aftenposten at det er teknisk var veldig enkelt å legge ut saken med en annen tittel en den opprinnelige.

– I denne saken er det snakk om å henge ut andre, mens saken jeg delte kun handlet om Venstre, og det mener jeg er noe ganske annet. Men uansett er problemet det samme, det er veldig uheldig når det blir uklart for leseren hvor innholdet kommer fra, sier Melby.

Hun mener folk må være bevisste og ta en ekstra sjekk av saker som deles i sosiale medier, enten det kommer fra en politiker eller andre.

VG opplevde også at en av deres artikler om Maxbo-drapet ble endret og delt slik at det kunne fremstå som at den mistenkte i saken tilhørte terrororganisasjonen IS.

Også en Klassekampen-artikkel er delt med forfalsket og dreid innhold på Facebook, for å sverte Skei Grande. Foto: Facebook

Sjefredaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen karakteriserer det som skjer som en skremmende utvikling.

– Avisartikler med informasjon om samfunnsforhold har lenge vært forutsetningen for folkets og offentlighetens søken etter sannheten. Det er ille at folk tyr til denne typen manipulasjon, og at det kan skje så lett på Facebook, sier han.

Facebook har tidligere i år fått flere skriftlige klager fra Venstre på grov hets mot deres partileder via «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift». Skei Grande var også i et personlig møte i sommer med en representant for Facebook, der hetsen var tema.

Facebook: Bryter ikke våre standarder

Men Facebook skal ikke ha foretatt seg noe med innholdet på gruppen. I et e-post svar til Venstre 12. mai mai, som Aftenposten har fått se, heter det:

«Takk for at du tar deg tid til å rapportere noe du mener bryter med våre standarder. Slike rapporter bidrar til å gjøre Facebook til et trygt sted der man føler seg velkommen. Vi har gjennomgått siden du rapporterte for trakassering. Vi mener at den ikke bryter våre standarder.».

– Proffe bakmenn

Trine Skei Grande stiller seg uforstående til at Facebook kan la de mange utfallene mot henne, og flommen av hets og drapstrusler, bare passere. Hun er også overbevist om at Facebook-gruppen, med helt anonyme bakmenn, må være drevet på en profesjonell måte og med solide ressurser.

Slik blir en sak fra Nettavisen presenter i gruppen, med forfalsket ingress. Foto: Facebook

– Dette er ikke to sure gubber som kjemper mot flyseteavgiften, men en proff gjeng, sier hun.

Facebooks kommunikasjonsdirektør for Norden, Peter Münster, har ikke besvart Aftenpostens forsøk på å få kommentar til denne artikkelen.