Frp skifter statsråder

Frp-statsrådene Anders Anundsen og Tord Lien er etter det NTB erfarer på vei ut av regjeringen. Erstattere blir Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes.

Olje- og energiminister Tord Lien har vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Nå skal han være på vei ut.  Foto: Dan Ågres

Saken oppdateres.

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag klokken 16.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen blir erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Amundsen var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp. Nå blir han statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Olje- og energiminister Tord Lien har i likhet med Anundsen vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Han erstattes av mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes, som dermed får sitt definitive comeback i rikspolitikken.

Både Anundsen og Lien skal etter det NTB forstår selv ha uttrykt ønske om å tre tilbake. Hvor vidt det også ligger an til endringer i regjeringslaget til Høyre den nærmeste tiden, er ikke kjent.

Markert seg

Per-Willy Amundsen har markert seg som skeptiker i både klima- og innvandringsdebatten, og har siden 2013 vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Snart er det bare i lille Norge at debatten fremdeles styres av klimafundamentalistene i miljøorganisasjonene som for lov til å lansere det ene irrasjonelle «klimatiltaket» etter det andre, uten at noen sier de imot. Fornuften må tilbake i klimadebatten. Det vil Frp sørge for, sa Amundsen til VG i 2012.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Amundsen om at han skal være på vei over i statsrådsposten i Justisdepartementet. Heller ikke Anundsen har vært mulig å få tak i.

Kontroversiell ordfører

Terje Søviknes, som er inne i sin femte periode som ordfører i Os kommune etter et brakvalg i 2015, ønsker ikke kommentere at han skal være aktuell som Liens etterfølger som olje- og energiminister.

– Jeg har aldri kommentarer til noen form for spekulasjoner, sier han til NTB.

47-åringen fra Os har siden 2013 vært fast medlem i Frps sentralstyre, da han for første gang gjorde comeback i rikspolitikken siden han ble tvunget til å trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001. Da ble det kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Ett år siden sist

For nesten nøyaktig ett år siden, 16. desember i fjor, ble det klart at tre statsråder måtte forlate regjeringen, at fire nye rykket inn og at tre byttet departement.

Linda Hofstad Helleland (H) tok over som kulturminister etter Thorhild Widvey (H), Vidar Helgesen (H) som klima- og miljøminister etter Tine Sundtoft (H), Anniken Haugli (H) som arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson (Frp), Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister etter Sylvi Listhaug (Frp), Listhaug tok over som statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet. Per Sandberg (Frp) tok over som fiskeriminister, Vidar Helgesen (H) som klimaminister og Elisabeth Vik Aspaker (H) som Europaminister.

Fakta om Per-Willy Amundsen
 • Per-Willy Trudvang Amundsen er født 21. januar 1971 i Harstad.
 • Tok siviløkonomstudiet ved Norges Handelshøyskole og har studert informasjonsbehandling ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.
 • Statssekretær for kommunalminister Jan Tore Sanner (Frp) i Erna Solbergs regjering og første vara på Stortinget.
 • Har tidligere vært stortingsrepresentant for Frp i Troms i to perioder. Ble i november enstemmig valgt som førstekandidat på lista til Troms Frp foran stortingsvalget 2017.
 • Satt i kommunal- og forvaltningskomiteen fra 2005 til 2011 og energi- og miljøkomiteen 2011-2013.
 • (Kilde: Regjeringen, NTB) (©NTB)
Fakta om Terje Søviknes
 • Født 28. februar 1969.
 • Utdannet akvaingeniør fra Bergen Ingeniørhøgskole og har dessuten studerte økonomi ved Norges Handelshøyskole.
 • Arbeidet deltid hos Byggmester Nydal 1985-1988 og Drange Båtverksted 1988-1995, og som selvstendig næringsdrivende fisker 1994-1999.
 • Vararepresentant på Stortinget for Frp fra Hordaland 1997-2001.
 • Medlem FrPs sentralstyre 1995-1999 og fra 2013. 2. nestformann i Frp 1999-2001
 • Ordfører i Os siden 1999.
 • Trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.
 • (Kilde: Stortinget, Os kommune, NTB) (©NTB)
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er etter det NTB erfarer på vei ut av regjeringen.  
    
      (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er etter det NTB erfarer på vei ut av regjeringen.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På forsiden nå