I et åpent brev på Kongehusets hjemmeside skriver kronprinsessen at sønnen Marius Borg Høiby «ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person.»

Anledningen til at hun påpeker dette er at Marius fredag 13. januar fyller 20 år, og at han skal flytte til USA. Her ber kronprinssen om at norsk presse lar være å følge Marius tett her, skriver Aftenposten.no.

– At han fyller 20 gjør ikke at han er fritt vilt, skriver Mette-Marit.

- Glad mitt eget ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne

Som en bakgrunn for sin anmodning skriver kronprinsessen om de første årene som mor til Marius, da hun var kjæreste med kronprins Haakon:

«Da Marius var liten hadde vi stort sett journalister som fast sto utenfor huset der vi bodde. NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag. Heldigvis. Men det at Marius har blitt 20 gjør ikke at han er fritt vilt igjen.

De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig.

Noen få medier har valgt å skrive om ungdommelig ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det. Jeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut.»

Her er oppfordringen for USA-studiene

Oppfordringen nå til norske medier lyder slik:

«Marius ønsker ikke å leve et liv i offentligheten. Min forpliktelse overfor ham som mor er å ta det ansvaret som ble gitt meg på Aker sykehus for 20 år siden alvorlig. Derfor velger jeg nå å be deler av norsk media la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere.»

Kommunikasjonssjef ved Kongehuset, Marianne Hagen, sier til VG at hverken kronprinsessen eller Marius Borg Høiby ønsker å kommentere brevet.