I 60 år har Rosenborg vært fotball-laget til avtroppende Oslo-biskop Ole Christian Kvarme. Men likevel blir han boende i Oslo når han slutter som biskop.

68 år gamle  Kvarme har bestemt seg for å gå av som biskop  på grunn av en øyesykdom. Han skal ha sin siste arbeidsdag den 30. september. Avskjedsgudstjenesten hans holdes i Oslo domkirke søndag 3. september, opplyser kirken i en pressemelding.

Oppvokst i Trondheim

Ole Christian Kvarme er oppvokst i Trondheim. Til Adresseavisen forteller han at han flyttet fra Trondheim for å begynne å studere i 1967, men han var tilbake som sommervikar i Adresseavisen i 1968. De første årene bodde han på Øya før familien flyttet til Rosenborg da faren ble prest i Bakke kirke. Som voksen har han bodd mest i Oslo, men også i Fredrikstad og i Haifa og Jerusalem i Israel. Han kaller hebraisk for sitt andre språk.

- Kjennskap til jødisk tradisjon har beriket min egen tro og jeg setter stor pris på vennskap både med israelere og palestinere, sier han.

Kvarme har teologisk utdannelse fra menighetsfakultetet i Oslo. Kvarme har også hebraisk mellomfag fra Universitetet i Oslo. Han har blant annet vært misjonsprest for Den Norske Israelmisjon før han ble biskop - først i Borg, så i Oslo. I 19 år har han vært biskop.

Omstridt utnevnelse

Homofilispørsmålet gjorde Kvarme omstridt da han ble utnevnt som Gunnar Stålsetts etterfølger i Oslo. Årsaken var at han støttet et forslag om at prester som levde i homofilt samliv ikke skulle kunne ansettes i kirken.

I 2015 stemte Kvarme likevel for at kirken kan vie homofile par.

- Det stemmer at jeg var omstridt, sier han.

- Jeg fikk en bratt læringskurve i forhold til mediene, men opplevde å bli godt mottatt i menighetene og bydelene, sier den avtroppende biskopen i dag. Han slår fast at  homofilispørsmålet har vært kontroversielt i kirken, og at det har vært viktig for ham at kirken holder sammen og ivaretar en kristen enighet til tross for disse kontroversene.

Da Kvarme skulle innsettes av daværende Nidaros-biskop og preses i den norske kirken, Finn Wagle, sa Wagle at utnevningsprosessen hadde vært urimelig lang og krevende.

- Ekteskapet en pakt mellom mann og kvinne

Neste uke skal Kvarme til Trondheim der det årlige Kirkemøtet nok en gang skal behandle homofilispørsmålet. Da er det spørsmålet om liturgi for vigsel av likekjønnede par som står på dagsorden. Han forteller at han ennå ikke har bestemt seg for hva han skal stemme.

- For meg er det vesentlig at ekteskapet er en pakt mellom mann og kvinne, sier Kvarme. Han ser likevel at det er flertall for å vie likekjønnede par og mener det er viktig å bevare enheten i kirken.

- Jeg har hele tiden ment at en liturgi som åpner for vigsel av likekjønnede ikke er i tråd med det vi bekjenner med utgangspunkt i den kristne tradisjon. Samtidig er det en ny situasjon i kirken og jeg kommer til å ta stilling til spørsmålet under Kirkemøtet.

Statskirke og trosopplæring

Men det er ikke bare homofilispørsmålet som har preget den norske kirke i de 19 årene han har vært biskop. Han har også vært med på oppløsningen av statskirken.

- Jeg har sett fram til overgangen fra statskirke til åpen folkekirke. Jeg gleder meg og tror det blir bra både for kirken og for samfunnet vårt.

– Den viktigste fornyelse i vår kirke disse årene har vært i trosopplæringen blant barn og unge. I Oslo har endringene i befolkningen gjort at vi har måttet slå sammen menigheter og fristille noen kirker. Det har samtidig fornyet vår diakoni, samarbeidet med migrantmenigheter og møtet med mennesker av annen tro, skriver biskop Ole Christian M. Kvarme i sitt avskjedsbrev til Kirkerådet.

Mulige etterfølgere

Ifølge NRK ønsker Åpen Folkekirke, som har flertall både i Bispedømmerådet og i Kirkerådet, seg en liberal etterfølger. Blant favorittene er Sturla Stålsett og generalsekretær i Kirkenes Verdensråd Olav Fykse Tveit.

– Prosessen med å finne en ny biskop starter på bispedømmerådets møte i februar, og ny biskop vil bli valgt på Kirkerådets møte i september, sier bispedømmerådets leder Gard Sandaker-Nielsen.