276 mangler avdekket på F-35

Oslo (NTB): Det er avdekket 276 mangler på kampflyene som blant annet det norske Forsvaret skal kjøpe.

Saken oppdateres.

Utfordringene for F-35-programmet er beskrevet i den årlige rapporten fra Pentagons evalueringsenhet DOT & E, skriver ABC Nyheter og Teknisk Ukeblad.

Norge skal fram til 2025 kjøpe inntil 52 F-35-fly som inkludert våpen, trening og annet vil koste 68 milliarder kroner. Kampflykjøpet er den største forsvarsanskaffelsen Norge har gjort noen gang.

Ett av områdene med mangler er en såkalt 3F-programvare som de første norske flyene skal være utstyrt med. Ifølge rapporten er 3F-konfigurasjonen ikke ferdig testet i operative scenarioer når produsenten Lockheed Martin begynner leveringen av flyene. Ifølge Teknisk Ukeblad fastslås det at det er lite trolig at utvikling og flytesting av programmet er ferdig før juli 2018.

– Det er risiko forbundet med ethvert utviklingsprogram, men vi har ingen indikasjoner på at de første flyene som ankommer Ørland, ikke har full 3F-programvare, skriver lederen for det norske kampflyprogrammet, generalmajor Morten Klever, i en epost til ABC Nyheter.

– De siste testene av fly med enkelte våpentyper foregår fram til november 2017. Disse testene er ikke relatert til programvaren. En ferdigstillelse i november 2017 er derfor ikke ventet å påvirke operativ evne, opplyser Klever. (©NTB)

På forsiden nå