USAs grense mot Mexico er 3200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner. Regningen truer han med å sende til Mexico.

Under en seremoni i sikkerhetsdepartementet onsdag undertegnet Trump også en presidentordre som innebærer nye tiltak for å begrense innvandringen til USA.

Kutter i overføringer

Presidentordren innebærer blant annet at Trump-administrasjonen kutter i føderale overføringer til amerikanske byer der lokale myndigheter har innført egne lovverk for å beskytte innvandrere som oppholder seg ulovlig der.

Systemet gjør det mulig for lokale myndigheter å nekte å utlevere innvandrere med ulovlig opphold til utlendingsmyndighetene for tvangsutsendelse.

Uklar finansiering

Hvordan muren langs grensa mot Mexico skal finansieres, er foreløpig uklart. Trump har gjentatte ganger hevdet at Mexico vil få regninga, og gjentok onsdag dette i et TV-intervju med ABC News.

– Jeg sier bare at det vil bli betalt. Det vil skje på et eller annet vis, kanskje et komplisert vis, sier Trump i intervjuet.

– Det jeg gjør, er bra for USA. Det kommer også til å bli bra for Mexico. Vi ønsker et svært stabilt, svært solid Mexico, fortsetter han.

Rask oppstart

Trump lover videre i intervjuet at arbeidet med Mexico-muren vil begynne i løpet av få måneder.

– Så raskt vi kan, så raskt vi rent fysisk kan gjøre det. Jeg vil si i løpet av måneder. Planleggingen begynner straks, sier Trump.

Dette er ikke i samsvar med hva John Kelly, mannen han har utnevnt til minister for innenlandsk sikkerhet, sa under en høring tidligere i måneden. Kelly hevdet under høringen at muren ikke kommer til å bli bygget med det første og sa også at en slik mur uansett ikke vil holde ulovlige innvandrere ute.

USA har fra før bygd et rundt 1000 kilometer langt gjerde langs grensa til Mexico, uten at dette har stanset strømmen av ulovlige innvandrere nevneverdig.

Rettssaker

Mange av områdene der muren planlegges bygd, er for øvrig privat eid, noe som kan medføre en rekke rettssaker.

Det er også ventet at miljøvernorganisasjoner vil gå til søksmål mot myndighetene av hensyn til beskyttede dyrearter, og minst én indianerstamme kontrollerer et territorium langs grensen sør i Arizona.

Videre gjør traktater og flomkart det nødvendig å måtte bygge muren langt inne på amerikansk område.

USAs president Donald Trump vil trolig fortsette å innfri valgløfter onsdag. Foto: NTB scanpix