Det hele startet da danske Derawi var i tenårene. Han pleide å hjelpe naboene og deres bekjente med datamaskiner, og det ble lagt merke til. Allerede som 16-åring ble han ansatt til å drifte en internettkafé.

- Jeg har bygget kompetanse siden jeg var liten og har alltid hjulpet folk som er eldre enn meg.

Yngst igjen

Forrige uke fikk 29-åringen bekreftet at han nå er Norges yngste professor. Han er professor i biometri og smartteknologi ved institutt for elektroniske systemer på NTNU i Gjøvik.

- Det føles helt fantastisk. Da jeg fikk bekreftelsen ble jeg stolt av meg selv, sier Derawi.

Å være yngst er ikke noe nytt for NTNU-professoren. Allerede som 22-åring var han Danmarks yngste ingeniør.

Les alt om NTNU her.

Perfeksjonist

Derawi beskriver seg selv som en optimistisk perfeksjonist.

- Jeg liker perfekte resultater. Mitt motto er at man kan hvis man vil. Noen trenger mer tid enn andre, men jeg tror alle kan få til det de ønsker.

- Hvilke råd har du til unge som skal velge utdanning?

- Det viktigste rådet jeg har er at de bør videreutdanne seg innenfor områder de virkelig liker. Velger man noe man ikke brenner for, så ender man ofte opp med å mistrives.

- Burde man ikke lytte til råd om hva som «lønner seg»?

- Råd er alltid viktig, men ingen andre vet hvem du er som person og hva du selv ønsker. Mitt råd er å høre på seg selv og å ta imot støtte fra andre.

Dybde og bredde

Til tross for sin unge alder har Derawi allerede opparbeidet seg en lang liste med vitenskapelige publikasjoner. Han mener både dybde- og breddekunnskap er viktig for å bli en god forsker.

Derawi har en doktorgrad i informasjonssikkerhet, men jobber nå med utvikling i elektronikkavdelingen på NTNU i Gjøvik. I tillegg er han interessert i andre fagfelt som økonomi og jus.

- Som professor bør man utvide sin horisont. Jeg mener tverrfaglighet er veldig viktig, sier Derawi og legger til:

- Vitenskap er noe man aldri får nok av.

Rektor er imponert

Da NTNU-rektor Gunnar Bovim fikk vite om Derawi denne helgen ble han svært imponert.

- Hvor vanlig er det at en 29-åring blir professor?

- Uansett fagområde er det veldig imponerende. Det å få en topp kvalifisert kandidat i et så viktig fagområde som informasjonssikkerhet er noe landet dessverre trenger.

Etter fusjonen i 2016 ble høgskolen i Gjøvik en del av NTNU. Gjøvik er særlig kjent for sin kompetanse på informasjonssikkerhet.

- Å få unge, ambisiøse inn for å hjelpe oss med det viktige oppdraget å utvikle gode, trygge informasjonssystemer er en del av samfunnsoppdraget vårt, sier Bovim.

Adresseavisen har tidligere omtalt Terje Lohndal, som ble professor da han var 28 år. I dag er han imidlertid fylt 31, og dermed ikke yngstemann med den gjeve tittelen. Gjennomsnittsalderen for norske professorer var 56 år i 2014, ifølge Forskerforbundet.

Målrettet

Da Derawi fikk tittelen professor sa kollegene at «nå som du har nådd toppen kan du slappe av med forskningen din». Men 29-åringen har ingen planer om å ta det med ro.

- Jeg hadde en liten diskusjon med meg selv forrige uke om hva som er mitt neste mål. Jeg vil lenger opp i hierarkiet, og jeg ønsker å hjelpe både studenter og kolleger med å utvikle seg selv, sier Derawi.

For å bli en god leder ønsker han å ta en master of business administration (MBA). Et langsiktig mål er å utvikle et eget program for forskning, teknologi og entreprenørskap ved NTNU i Gjøvik.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.