Femundløpet 2017:

Franskmannen som ble diskvalifisert er skuffet over Femundløpet

Femundløpet F600 var natt til lørdag over for Jean-Phillipe Pontier. Veterinærene diskvalifiserte han fordi hundene gikk ikke ned i puls etter fire timers hvile på sjekkpunkt. Franskmannen er skuffet over Femundløpet.

Franske Jean-Luc Pontier ledet løpet og var raskest i sporet. Nå er han diskvalifisert av hensyn til hundenes helse. - Vi er veldig lei oss for dette og opplever at Femundløpet har oppført seg meget arrogant,sier kjørerens handler, Stéphanie Prades.  Foto: Alexander Galak

Saken oppdateres.

Den franske hundekjøreren, Jean-Phillipe Pontier, som ledet hundeløpet frem til første sjekkpunkt i Tufsingdalen fredag kveld, er har blitt diskvalifisert fra Femundløpet F600. Teamet til Pontier reagerer sterkt på avgjørelsen om å diskvalifisere kjøreren og kritiserer Femundløpets ledelse.

Hundevelferd er årsak

Det er etter veterinær og tekniske dommerens anmodninger, med bakgrunn i Femundløpets regelverk som har fokus på hundevelferd og sportslig opptreden, som er lagt til grunn for juryens enstemmige beslutning.

I en pressemelding skriver Femundløpet følgende om bakgrunnen for juryens beslutning:

«Kjører får veterinær sjekk 30 min etter ankomst sjekkpunkt av veterinær. Mange av hundene har høy puls opptil 200b/min. Det blir avtalt med kjører at det skal tas en resjekk etter en time, kl 1900. Ved resjekk er handler tilstede. Resjekk gjennomføres av vet XX og XX. 2 hunder har rett over 120 og 1 har 155b/min og 1 har 140b/min. Det avtales ny resjekk 20:30, da med kjører tilstede. Kjører har ut tid 2120. De to hundene med puls på 120 er på hhv 115 og 110. De to andre har hhv 136 og 140.
Kjører blir opplyst om at han kan gi hundene vann, vente og ta ny resjekk eller droppe de to hundene. TD informeres på dette tidspunktet da kjører er vanskelig. Det blir informert om at de to hundene skal ha under 120 i puls før de får forlate CP. De aktuelle hundene står oppført i vetboka på resjekk. Det var to veterinærer tilstede (kjører har hatt mulighet for second opinion) Det ble formidlet et veldig tydelig NEI fra TD og VET for utkjøring. Kjører nekter å etterkomme avgjørelsen.»

Setter dyrevelferd først

Teamet til Jean-Phillipe Pontier mener at kommunikasjonen har vært mangelfull og at løpets egne regler ikke har vært fulgt i denne saken.

- Vi setter dyrevelferd øverst. Våre hunder er født og oppvokst i kennel i Norge. Vi har bodd og trent i Norge i 8 år, og arbeidet veldig hardt for å nå det nivået hundene har i dag. Spannet er et resultat av mange års hardt arbeid og prioritering av hele familien og vi mener at det ikke ble visst noe respekt for oss som personer, av dem som har handtert saken. Vi er fryktelig skuffet over Femundløpet som organisasjon og deres manglende kommunikasjon, skriver Pontiers handler, Stéphanie Prades, i en e-post til Adresseavisen.

Franskmannen protesterer

Handleren til Jean-Phillipe Pontier har levert protest. Stéphanie Prades hevder de ikke fikk muligheten til en andregangs sjekk, utført av en annen veterinær.

- Veterinæren ville holde igjen teamet, men Jean-Phillipe Pontier var ikke enig i avgjørelsen. Tispene i spannet viste tidlig tegn på stress knyttet til forholdene rundt teamet. Kjøreren ble nektet second opinion og veterinæren stod hele tiden ved hundene. Jean Philippe valgte å kjøre videre, skriver handleren i en pressemelding.

De to tekniske dommerne som håndterte saken på Tufsingdal kjørte til Drevsjø hvor de igjen møtte kjøreren og hans team, forklarer Stéphanie Prades.

Mener Femundløpets ledelse opptrer arronant

- Dommerne så ut til å ta dette personlig. Deres opptreden var veldig arrogant og de virket sinte. Ved ankomst Drevsjø hadde Jean Philippe økt ledelsen og veterinærsjekk viste at pulsen var normal igjen, akkurat som Jean Philippe påpekte på sjekkpunktet i Tufsingdalen, skriver handleren.

Teamet mener at Femundløpet i dette tilfellet velger å diskvalifisere en velfungerende og sunt lederspann.

- Vi er veldig lei oss for dette og opplever at Femundløpet har oppført seg meget arrogant. Et annet virkemiddel kunne ha blitt brukt, for eksempel tidstraff, som forespeilet oss på kjørermøtet i forkant av konkurransen.

Teamet har innlevert protest og fått avslag. Dermed er Jean-Phillipe Pontier diskvalifisert fra løpet.


På forsiden nå