Brende avventende til melding om benådning av Joshua French

Meldingen om at Joshua French blir benådet, vekker håp hos utenriksminister Børge Brende (H). Men han sier saken ikke er løst før French er ute av Kongo.

Saken oppdateres.

Kongos president har gått med på å benåde Joshua French i løpet av 2017, sier justisminister Alexis Thambwe Mwamba, til NRK.

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sier Mwamba, som opplyser at løslatelsen kan komme i løpet av alt fra en uke til noen måneder – og han garanterer at det vil skje i løpet av 2017.

Mwamba sier det fortsatt er en del prosedyrer som må på plass før president Joseph Kabila kan skrive under en benådning. Ifølge NRK blir French benådet av hensyn til moren, som i flere år har oppholdt seg i Kongo og jobbet iherdig for å få sønnen fri.

– Vi synes synd på henne, sier Mwamba, men legger til at en betingelse er at familien til den drepte sjåføren aksepterer det.

Det som kan ha påskyndet Kabilas beslutning om å benåde French, er at enken til sjåføren i fjor sa at hun hadde forsonet seg med at mannen var død og hadde tilgitt.

Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge.

På Twitter fastslår Brende at det er kommet "positive signaler" fra justisministeren, men at UD fortsetter arbeidet, og han tar ikke noe for gitt.

– Dette er en krevende sak som ikke er løst før Joshua French er ute av Kongo, skriver han.

Heller ikke Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, vil feire på forskudd. Hanhar ikke snakket med French om saken og sier til Nettavisen at han venter med å sprette champagnen.

– Den runden har vi hatt så mange ganger at jeg er der at vi rett og slett får vente og se, sier Graasvold.

Statsminister Erna Solberg (H) tør ikke være sikker på at French virkelig blir benådet før han sitter på et fly hjem.

– Vi håper på en løsning. Men vi tør ikke være sikre før French sitter på et fly. Vi er blitt skuffet flere ganger tidligere, sier Solberg til NTB.

French, som snart har sonet åtte år i kongolesisk fengsel, er dømt til døden og til fengsel på livstid. French og kameraten Tjostolv Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

Ankedomstolen i Kisangani dømte i 2010 beggetil døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

I august 2013 ble Moland funnet død på cellen de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa. I 2014 ble French dømt til livstid for overlagt drap på Moland.

Joshua French har slitt med store helseproblemer i tiden han har sittet fengslet. Moren, Kari Hilde French,har i store deler av de siste årene bodd i Kongo for å støtte sin sønn.

Hun sier på bloggen sin at hun ikke har fått noen bekreftelse verken fra UD eller kongolesiske myndigheter om det NRK melder om.

"Joshua er fremdeles verken benådet, overført til Norge eller kommet ut av fengselet. Vi håper jo det vil skje en dag" skriver hun.

Ifølge moren har de flere ganger vært svært nær en løsning for å få sønnen til tilbake til Norge, men at hun hadde begynt å gi opp håpet.

Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få French enten benådet eller overført til soning i Norge.

Forrige uke skrev VG at bare underskriften manglet i en avtale om soningsoverføring som norske og kongolesiske myndigheter skulle ha forhandlet fram. Avtalen skal ha vært nærmest klar høsten 2015, men er ikke formelt signert.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå