Anbefaler kommunen å anmelde Olsø-saken til politiet

Lederen av kontrollkomiteen i Trondheim kommune vil tirsdag anbefale at kommunen politianmelder saken rundt lederen for Sør-Trøndelag Arbeiderparti, Rune Olsø.

Saken oppdateres.

– Jeg vil i kontrollkomiteens møte på tirsdag anbefale at kommunen anmelder saken til politiet, sier komiteens leder Rolf Jarle Brøske (H) til Adresseavisen.

Brøske kaller inn til et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag etter at kommuneadvokaten leverte sin rapport fredag ettermiddag.

– Dette gir grunnlag for etterforskning for korrupsjon. Det er både alvorlig og trist når en av våre mest sentrale folkevalgte er involvert i en slik sak, sier kontrollkomiteens leder om den 42 år gamle politikeren som var favoritt til å bli den første lederen i et samlet trøndersk Arbeiderparti, men som nå har trukket seg som kandidat til ledervervet.

"Rune Olsøs posisjon, som en folkevalgt og dessuten svært sentral politiker i det største partiet i Trondheim, og størrelsen på vederlaget, taler etter vårt syn for at fordelen kan anses som utilbørlig", skriver kommuneadvokaten.

Rapporten vurderer Olsøs rolle i en eiendomsreguleringssak i byen. Avisen har de siste dagene publisert flere saker om at selskapet Staur der politikeren er ansatt har inngått en avtale med en utbygger til 6 millioner kroner for å sikre at et grøntområde på Byåsen ble omregulert til boligområde.

Kommuneadvokaten skriver at "det ikke kan utelukkes at Olsø gjennom Kystad-avtalen og i sin rolle Staur Holding AS har overtrådt straffebestemmelsene om påvirkningshandel".

Rune Olsø skriver i en tekstmelding til avisen at han ennå ikke har fått lest rapporten.

Mandag denne uken søkte Olsø om permisjon fra bystyret i Trondheim.

Søknaden ble sendt etter at ordfører Rita Ottervik (Ap) varslet at partiet vil støtte et forslag fra Venstre om å opprette et register for lobbyvirksomhet for folkevalgte, samt et forbud mot betalt lobbyvirksomhet. Olsø søkte om permisjon fra tidspunktet de nye reglene trer i kraft.

– Jeg har alltid vært opptatt av å følge bystyrets regler. Det har jeg også gjort i denne saken. Nå foreslås det nye regler. Der det er slik at hvis man er ansatt i privat næringsliv, og gjennom jobben som ansatt må møte kommunen i ulike beslutningssaker, så kan man ikke lenger sitte i bystyret, selv om man følger habilitetsreglene, sa Olsø til NRK.

Valget av den første lederen i det nye fylkeslaget Trøndelag Ap skulle etter planen ha skjedd under Ap i trøndelagsfylkenes felles fylkesårsmøte på Stjørdal i helgen, men fylkesstyrene i både Nord-Trøndelag Ap og Sør-Trøndelag Ap gikk tirsdag inn for å utsette ledervalget i nye Trøndelag Ap, hvor Olsø var innstilt som leder. Sent tirsdag kveld annonserte Olsø også at han trekker sitt kandidatur for gjenvalg i Sør-Trøndelag Ap.

Ifølge Trønder-Avisa skulle begge dagens fylkeslag etter planen velge ny ledelse en siste gang mens dagens to fylkeslag ble avviklet.

(©NTB)

På forsiden nå