PST oppjusterer trusselnivået

PST oppjusterer trusselnivået i Norge for en to måneders periode etter funn av bombelignende gjenstand i Oslo lørdag.

17-åringen som er siktet skal ha vært kjent for PST fra før, opplyste påtaleleder Signe K. Aalling (t.v.) og PST-sjef Benedicte Bjørnstad under en pressekonferanse søndag ettermiddag.  

Saken oppdateres.

Det opplyser PST på en pressekonferanse søndag ettermiddag, etter funn av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo lørdag kveld.

En 17 år gammel gutt er arrestert og siktet etter en paragraf i straffelovens terrorkapittel etter at politiet lørdag pågrep ham med en sprengladning på Grønland i Oslo.


LES OGSÅ: Mann siktet etter funn av bombelignende gjenstand

– Det er uavklart om 17-åringen hadde intensjoner om å gjennomføre et terrorangrep, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

17-åringen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

Oppjusterer trusselnivået

Som en følge av hendelsen i Oslo og utlandet den siste tiden, opplyser PST på pressekonferansen at trusselnivået mot Norge oppjusteres noe i en tomånedersperiode.

- Dette baserer seg på etterretning både fra innland og utland, sier Bjørnland.

Ifølge VG mener Bjørnland at en terrorangrep mot Norge er sannsynlig.

– Felleskontraterrorsenter har frem til i dag vurdert det som mulig at det vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge i 2017. I dette ligger det at vi har vurdert at en person eller gruppe som sympatiserer med ISIL eller Al Qaida kan komme til å utføre et angrep med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak, skriver VG.

– Utviklingen den siste tiden har imidlertid skapt en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen med dette oppjusteres til sannsynlig, for en kommende to måneders periode, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Terrorsiktet skulle utvises fra Sverige

LES OGSÅ: Tusenvis samlet seg på Sergels torg

Smitteeffekt

PST opplyser at den bombelignende gjenstanden var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial.

Det er uklart om flere personer var involvert.

PST-sjefen påpeker at det er sannsynlig at angrepene i flere europeiske land den siste tiden skaper smitteeffekt.

Les mer om angrepet i Stockholm her

Kjent for PST

17-åringen skal ha vært kjent for PST fra før, og det har vært utført forebyggende tiltak overfor ham. Han skal ha utgjort «en bekymring», ifølge Bjørnland.

Han kom til Norge som asylsøker sammen med familien sin i 2010, og har fortsatt status som asylsøker. Han framstilles for varetektsfengsling mandag.

PST har gjennomført flere etterforskningsskritt, blant annet ransakinger, og flere personer er avhørt. PSTs politiadvokat Signe Aalling sier det er for tidlig å si noe om resultatene av avhørene.

Avhørt søndag

Den siktede 17-åringen har søndag sittet i et fem og en halv timer langt avhør med PST, opplyser hans forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

Sigmond sier til Aftenposten at mannen ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen PST har tatt ut. Forsvareren sier at gutten er et barn og at det er snakk om guttestreker.

- Gutten tar avstand fra radikal islam, sier Sigmond.

På forsiden nå