Vår- og sommerklær trakk opp prisene

Med vinterklær på vei ut av butikkene og vår- og sommerklær på vei inn, steg konsumprisindeksen med 0,3 prosent fra februar til mars. 

Saken oppdateres.

Totalt steg konsumprisindeksen med 2,4 prosent i mars fra samme periode i fjor. Årsaken til stigningen er blant annet høyere priser på klær. Det opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra februar til mars skifter mange klesbutikker vareutvalget sitt, der vinterplaggene som har vært solgt til reduserte priser forsvinner, og nye vår- og sommerklær inntar hyllene. Alle undergruppene av klær steg markant fra februar til mars, og dette ga en samlet prisstigning på klær på 7,7 prosent.

Ifølge SSB er dette en kraftigere marsoppgang enn det har vært de siste fem årene.

På grunn av lavere priser på bensin, diesel og elektrisitet gikk prisene på energivarer ned 1,8 prosent. Bokhandlernes årlige Mammutsalg ga en prisnedgang på bøker på 17,5 prosent fra februar.

Dette er en endring fra i fjor, da prisene på energivarer og bøker steg i samme periode.

Den såkalte kjerneinflasjonen steg til 1,7 prosent, opp fra 1,6 prosent i februar. Totalinflasjonen ble 2,4 prosent, noe lavere enn DNB, Nordea og Norges Bank hadde ventet.

– Inflasjonstallene var denne gangen godt i tråd med forventningene etter lavere utfall enn ventet i januar og februar. Tallene bør være ganske nøytrale for rentesettingen, skriver DNB.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå