Forskriften om forbud mot å innføre, omsette og holde eksotiske dyr ble endret torsdag, opplyser Landbruksdepartementet. Av den nye forskriften går det fram at i alt 19 ulike arter unntas fra det generelle forbudet.

Ni slangearter unntas, blant dem kongepyton og kongeboa. Videre er sju øglearter unntatt fra det generelle forbudet, blant annet dvergvaran og leopardgekko.

I tillegg blir tre skilpaddearter tillat som kjæledyr – gresk landskilpadde, kinesisk trekjølskilpadde og rødfotet skogskilpadde.

Må være født i fangenskap

Unntaket gjelder imidlertid kun for dyr som er født i fangenskap. Også dyrenes foreldre må være født i fangenskap, fremgår det av forskriften.

Personer og virksomheter som innfører, omsetter eller holder reptiler, må også ha skriftlig dokumentasjon som viser hvilken av de tillatte artene dyrene tilhører. Dokumentasjonen skal også vise at både dyret og foreldrene er født i fangenskap, og man må ha slik dokumentasjon så lenge dyret lever, heter det i forskriften.

– Trist dag

Dyrevernalliansen reagerer kraftig på forskriftsendringen.

– Dette er en trist dag for dyrevelferden, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen i en uttalelse.

– Legalisering av reptiler i Norge vil være irreversibelt. I resten av Europa ser vi at myndigheter arbeider sammen med natur- og dyrevernsorganisasjoner for å stramme inn på antall tillatte arter, men i Norge går vi altså nå i motsatt retning, sier Kleveland.

«Dusteforbud»

Forbudet mot å ha reptiler som kjæledyr var et av en lang rekke såkalte dusteforbud som Fremskrittspartiet la fram i forkant av stortingsvalget i 2013, og sa burde strykes.

Selv om det generelle forbudet i forskriften fortsatt ikke er fjernet, er nå altså 19 arter unntatt fra forbudet.

Forskriftsendringen gjelder fra 15. august.