Kun 60 prosent av norske barn kan «Ja, vi elsker»

En fersk undersøkelse utført blant 300 barneskolelærere, viser at kun 60 prosent av elevene kan det første verset av nasjonalsangen.

Glade barn går i tog på 17. mai. En undersøkelse viser at kun 60 prosent av norske barn kan det første verset av nasjonalsangen.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Ifølge undersøkelsen, utført av Framtida.no og Pirion, svarer de spurte lærerne at kun rundt 60 prosent av norske barneskoleelever kan det første verset av nasjonalsangen i Norge. Langt færre kan de resterende versene. Første vers av «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Nordmannen» er det også bare brøkdeler av barneskoleelevene som kan.


Første vers av «Ja, vi elsker»

Ja, vi elsker dette landet
som det stiger frem
furet, værbitt over vannet, 
med de tusen hjem. 
Elsker, elsker det og tenker 
på vår far og mor,
og den saganatt som senker 
drømmer på vår jord.

Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson


Professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, Jan-Roar Bjørkvold, sier til avisa at han er fortvilet over resultatet i undersøkelsen.

LES OGSÅ: Dette er 17. maivarselet som får deg til å rope hurra

– For meg som har brukt over 30 år av livet mitt på å fortelle om hvor viktig sang er for oss, er dette fortvilende, sier han.

Han mener lærere har et stort ansvar for å holde på sang i skolen.

– Det er sangen som holder oss sammen som nasjon i krisetider, både under og etter krigen og etter 22. juli, er det sangen som har samlet oss. Sangen gir oss glede, fellesskap, vemod og minner, sier han.


Kan du første verset av nasjonalsangen?
Du må velge et alternativ

LES OGSÅ: Slik dekker du 17. mai-bordet?

På forsiden nå