"Skam» og flyktningkrise på norskeksamen

TV-serien «Skam» og flyktningkrisen var blant temaene under onsdagens norskeksamen for avgangselevene i videregående skole.

Saken oppdateres.

Omtrent 50.000 elever og privatister tok eksamen i norsk hovedmål onsdag, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Blant oppgavene elevene kunne velge mellom var blant annet en sammenligning av en tekst om Nora fra «Et dukkehjem» av Henrik Ibsen og et utdrag fra den nettbaserte TV-serien «Skam» der Noora forsøker å overtale kjæresten William til å ikke reise fra henne.

Oppgaven gikk ut på å sammenligne de to tekstene og plassere dem i en kulturhistorisk sammenheng.

I en av de andre langsvarsoppgavene skulle elevene sammenligne diktet «Tung tids tale» av Halldis Moren Vesaas fra andre verdenskrig med diktet «Vuggevise» som Henrik Nordbrandt skrev som en kommentar til dagens flyktningkrise.

Elevene kunne dessuten velge en oppgave om språkets betydning for menneskers identitet, knyttet til en tekst om at nyttårstalen til sametingspresident Vibeke Larsen ikke ble holdt på samisk. Den siste oppgaven handlet om å analysere en tale om Ivar Aasen.

(©NTB)

På forsiden nå