Beslutningen i ankeutvalget torsdag betyr at dommen fra Borgarting lagmannsrett er rettskraftig, og at den terrordømte massedrapsmannen ikke har noen mulighet til noen ny rettsbehandling i Norge. Anders Behring Breivik (38) og advokat Øystein Storrvik har allerede startet prosessen med å fremme saken for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Vi er innstilt på å klage kjennelsen i Høyesterett så raskt som mulig inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Dette har vi hele tiden vært forberedt på, sier Breiviks forsvarer Øystein Storrvik til NTB.

Borgarting lagmannsrett avsa i mars en dom som innebar et fullstendig nederlag for Breivik. Retten konkluderte med at verken soningsforholdene, isolasjonen eller begrensningene på massedrapsmannens mulighet til å kommunisere ut av fengselet er i strid med menneskerettighetene. Breivik anførte at restriksjonene bryter med forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling, samt retten til privatliv.

Vil ikke føre fram

I sin begrunnelse for å nekte anken fremmet, skriver Høyesteretts ankeutvalg at ingen deler av den har muligheter til å gi noe annet utfall enn den lagmannsretten kom til – fordi bevisbedømmelsen i Borgarting er korrekt etter utvalgets mening. Ankeutvalget mener det heller ikke er grunn til å stille spørsmål ved måten domstolen har tolket Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen på. Dermed er det ingen sider ved saken til Breivik som er uavklart i norsk rettsvesen.

Beslutningen til Høyesteretts ankeutvalg er enstemmig.

Breivik gikk til sak mot staten fordi han mente soningsforholdene er så strenge at de brøt med hans grunnleggende menneskerettigheter. Etter å ha vunnet delvis fram i tingretten, tapte han på alle punkter da lagmannsretten behandlet saken i vinter.

Strengeste restriksjoner

Ingen andre soningsfanger er underlagt strengere sikkerhetsregime enn det Breivik soner under på avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå i Skien fengsel. Han disponerer tre celler på avdelingen, men har ingen annen kontakt med omverdenen enn med advokaten sin og en besøksvenn som snakker med ham ukentlig. Han har i praksis ikke fått kommunisere ut av fengsel gjennom brev.

Advokat Øystein Storrvik la i retten betydelig vekt på isolasjonen Breivik lever i i fengselet og skadevirkningene den har hatt. Selv om ankeutvalget i sin begrunnelse ikke finner at isolasjonen er «fullstendig isolasjon» i juridisk forstand, og dermed ikke i strid med EMK, viser Storrvik overfor NTB til at også ankeutvalget slår fast hvor alvorlig det er å sitte på isolasjon i seks år.

– Det er dette vi bygger videre på i klagen. Jeg tror det kan være nyttig å få vurdert dette utenfra. Breivik er fortsatt isolert, situasjonen varer og hele kjennelsen fra Høyesterett framhever det alvorlige i så lang isolasjon. Det ønsker vi å få prøvd for menneskerettighetsdomstolen, sier Storrvik.

Det er normalt svært tidkrevende og svært vanskelig å få saker behandlet i Menneskerettighetsdomstolen. Det er derfor altfor tidlig å si noe om når saken kan få sitt endelige punktum eller å gi noen prognose for utfallet av en eventuell behandling i Strasbourg.